managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Schapen onderhouden wijngaarden

Posted by managing21 on juli 11th, 2007

In de Amerikaanse staat Californië worden schapen getraind om wijngaarden te onderhouden. Ze moeten beletten dat het onkruid groeit, zonder aan de wijnranken te knabbelen. Daarmee hopen onderzoekers van de universiteit van Californië het onderhoud van wijngaarden op een milieuvriendelijke manier te kunnen organiseren, zonder het gebruik van tractoren en onkruidverdelgers.

“Schapen worden op sommige locaties al ingeschakeld om in wijngaarden de groei van onkruid tegen te gaan,” stipt het persbureau Associated Press aan. “Maar het nadeel is dat de dieren aan de druiven knabbelen en zo voor duizenden dollars schade aanrichten. Daarom is men aan de universiteit van Californië gestart met experimenten om schapen een afkeer te doen krijgen van druiven.”

Dit kan voor schapentelers en wijnbouwers een win-win situatie worden,” benadrukt onderzoeksleider Morgan Doran. “De schapentelers creëren er een nieuwe markt bij en de wijnbouwers krijgen een extra instrument ter beschikking om hun wijngaarden gezond te houden.” Doran stelt er alle vertrouwen in te hebben dat men de schapen zal kunnen aanleren om van de druiven te blijven.

De truc bestaat er volgens de wetenschapper in om de dieren een negatieve associatie te doen leggen met het eten van druiven. Daarom hebben ze schapen die nog nooit van druiven hebben geproefd, volop van de vruchten laten smullen en hen vervolgens een ongevaarlijk geneesmiddel gegeven waarvan de dieren echter wel misselijk werden. De proefdieren bleken nadien niets meer van de druiven te moeten hebben.

Volgens het gespecialiseerde bedrijf Wooly Weeders uit Colorado is een aversie-training echter niet nodig. Het is volgens de onderneming voldoende om de schapen onder de hoede van een schaapherder en honden te laten grazen en hen verder te drijven voor ze aan de druiven beginnen te knabbelen. Bovendien worden de schapen ingezet op bepaalde ogenblikken van het jaar, wanneer de druiven nog niet smakelijk zijn.