managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 12th, 2007

Mijnbouwbedrijf Rio Tinto heeft een vriendschappelijk overnamebod uitgebracht op de Canadese aluminiumproducent Alcan. Er wordt gewag gemaakt van een overnamebedrag van 38,1 miljard dollar. Het bod wordt gesteund door het management van Alcan. Rio Tinto wil de overname financieren met bankkrediet. De nieuwe combinatie, die de naam Rio Tinto Alcan krijgt, moet Alcoa definitief buitenspel zetten. De Amerikaanse branchegenoot bracht begin mei een vijandig bod uit op Alcan. Het bod lag destijds 20 procent boven de slotkoers van vrijdag 4 mei. Het bestuur van Alcoa betitelde het overnamebod destijds als inadequaat op meerdere fronten. Rio Tinto verwacht door een samengaan met Alcan op jaarbasis 600 miljoen dollar aan synergievoordelen te realiseren. Het Londense mijnbedrijf stopt met het huidige aandeleninkoopprogramma.

Motorola, na Nokia de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld, heeft voor de derde keer dit jaar de omzetverwachting verlaagd, nu voor het tweede kwartaal. Dit betekent dat de onderneming verlies zal boeken over diezelfde drie maanden. In het tweede kwartaal van 2007 kan het verlies nu oplopen tot 0,04 dollar per aandeel, inclusief een last van 3 tot 4 dollarcent. Daarnaast rekent het Amerikaanse bedrijf zelf inmiddels op een omzet binnen een bandbreedte van 8,6-8,7 miljard dollar, waar eerder een omzet van 9,4 miljard dollar was vooropgesteld. Motorola boekt het eerste verlies in bijna drie jaar bij een marktomgeving waar concurrenten Nokia en Samsung aandeel winnen door de introductie van nieuwe telecomtoepassingen. De matige prestaties van Motorola zetten de positie van bestuursvoorzitter Ed Zander onder druk.

De Europese Commissie moet de Franse industriële groep Schneider schadevergoeding betalen voor het verbod op de fusie met de Franse groep Legrand. Dat heeft het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg woensdag geoordeeld. Daarbij wordt gesteld dat Europese Commissie zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstige miskenning van het recht op verweer van Schneider. Het is de eerste keer ooit dat het Gerecht in Luxemburg ingaat op een verzoek om schadevergoeding van een onderneming nadat de Europese Commissie een onwettig veto had gesteld tegen een fusie. Schneider eiste 1,66 miljard euro voor de geleden schade, maar het Gerecht stelt de industriële groep slechts een gedeeltelijke vergoeding in het vooruitzicht. Het is nog niet duidelijk hoeveel de Europese Commissie precies moet ophoesten.

Het Europese Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg heeft geoordeeld dat De Beers toch diamanten van het Russische Alrosa op de markt mag brengen. Die uitspraak gaat regelrecht in tegen de beslissing van de Europese Commissie die vanaf 2009 een einde zou maken aan de samenwerking. Het Zuid-Afrikaanse De Beers, de absolute marktleider in de wereldwijde diamantsector, sloot in 2002 een akkoord om jaarlijks voor zo’n 800 miljoen dollar diamanten van de Russische diamantproducent Alrosa op de markt te brengen. De Beers beschikt over een wereldwijd vertakt verkoopnetwerk. Meteen zag Alrosa zich verzekerd van de afzet van zowat de helft van zijn globale productie. Na antitrustbezwaren van de Europese Commissie beslisten de twee diamantgroepen de hoeveelheid geleidelijk terug te brengen tot 275 miljoen dollar. Ook dat was echter niet naar de zin van de Europese autoriteiten.

De logistieke groep DP World uit Dubai gaat de containerterminal in de haven van Rotterdam uitbaten in een consortium met de vier rederijen Mitsui OSK, Hyundai, APL en het Franse CMA CGM. DP World won het pleit van veertien andere kandidaten. De terminal heeft een oppervlakte van 156 hectare en krijgt een capaciteit van 4 miljoen teu en wordt in 2013 operationeel. De terminal krijgt een zeekade van 1,9 km lang en 20 meter diepte, een kaai voor binnenvaart- en feederschepen en een eigen railterminal met aansluiting op de Betuweroute. Vorig jaar kreeg ook APM Terminals, de goederenbehandelaar van het Deense Maersk, de concessie voor een containerterminal op Maasvlakte 2. Maar die wordt iets later operationeel. Met Rotterdam versterkt DP World zijn positie als uitbater van containerterminals. Sinds 2000 werkt de groep aan een wereldwijde expansie.

In Beverly Hills, Californië, staat het duurste huis van de Verenigde Staten te koop. De kostprijs bedraagt 165 miljoen dollar, ofwel 120 miljoen euro. Voor dat bedrag krijgt de nieuwe eigenaar onder meer wel 29 kamers, drie zwembaden, enkele tennisbanen, een bioscoopzaal met dolby surround geluidssysteem, een twee verdiepingen tellende bibliotheek. De oppervlakte van het domein bedraagt 2,6 hectaren. Het pand is in handen van de zakenman Leonard Ross, maar die wil het verkopen omdat hij naar eigen zeggen zijn levensstijl wil veranderen. Het huis werd in 1927 ontworpen door de architect Gordon Kaufmann voor Milton Getz van Union Bank and Trust. In 1947 nam de krantenmagnaat William Hearst er zijn intrek. Zijn housewarmingparty staat nog altijd geboekstaafd als één van de grootste feestjes uit de geschiedenis van Los Angeles.

Op de financiële markten loopt het gerucht dat Unilever de perfecte fusiepartner zou zijn voor Colgate-Palmolive. Die Amerikaanse maker van verzorgings- en cosmeticaproducten sluit mooi aan bij het gamma verzorgings- en huishoudproducten van het Brits-Nederlandse concern. Colgate maakt de tandpasta met dezelfde naam, de Palmolive-zeep, het Ajax-afwasmiddel en de Soupline-wasverzachter. Colgate haalt een kwart van zijn omzet in Europa. Tot de portefeuille van Unilever behoren producten als Dove en Lux (zeep), Axe (deodorant), Timotei (shampoo), Signal (tandpasta), Omo (wasmiddel) en Robijn (wasverzachter). Voor Unilever is Europa de belangrijkste markt, maar een derde van de omzet wordt in de Verenigde Staten gerealiseerd. De huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten zijn goed voor iets minder dan de helft van de Unilever-omzet.

Elk jaar zou er 12 miljoen koolstofdioxide teveel worden uitgestoten wegens het ontbreken van een eengemaakt Europees luchtruim. Dat beweert de internationale luchtvaartorganisatie IATA naar aanleiding van de publicatie van een rapport over een toekomstig Europees wetgevend kader. Koolstofdioxide is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. De IATA is al jaren vragende partij om werk te maken van een eengemaakt Europees luchtruim. Ze wijst op het gebrek aan efficiëntie, dat de maatschappijen jaarlijks 3,3 miljard euro extra zou kosten en aan de nutteloze uitstoot van 12 miljoen ton koolstofdioxide. De Europese Commissie heeft een werkgroep opgericht die de organisatie van het luchtverkeer in Europa moet hervormen. In het rapport staan tien aanbevelingen en die worden door de IATA positief onthaald. Volgens de luchtvaartorganisatie is nu het moment van de waarheid aangebroken.

Door de sterke vraag naar bio-energie is het areaal energiegewassen in de Europese Unie in 2007 met circa vijftien procent gestegen in vergelijking met 2006. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie. België oogst dit seizoen 10.000 hectare koolzaad, waarvan meer dan 90 procent bestemd is voor de energieproductie, meldt landbouwdeskundige Luc Busschaert woensdag. Het areaal koolzaad steeg met 13,6 procent in vergelijking met 2006. In vergelijking met het gemiddelde 2002-2006 is er zelfs een toename van 31,5 procent. Het areaal granen steeg met 1,5 procent, dat van suikerbieten daalde met 2,9 procent. In totaal wordt in de Europese Unie op 6,1 miljoen hectare koolzaad geteeld. Koolzaad is daarmee het vierde gewas geworden na tarwe, maïs en gerst. De grootste groeiers zijn Roemenië, Denemarken en Hongarije.

Ter ere van de honderdste geboortedag van de Britse auteur Ian Fleming wordt volgend jaar een nieuw boek aan de legendarische reeks over de meesterspion James Bond toegevoegd. Het boek zal worden geschreven door de Britse auteur Sebastian Faulks. Dat heeft de familie van Fleming bekendgemaakt. Het nieuwe avontuur van de Britse spion heet ‘Devil may care’ en zal op 28 mei, de geboortedag van Ian Flemings, verschijnen. De familie kondigde vorig jaar al aan dat er een nieuw verhaal in de maak was, maar wilde de identiteit van de schrijver toen nog niet prijsgeven. Er werd gespeculeerd dat detective-auteurs als John LeCarre of Frederick Forsyth de eer ten deel zou vallen, maar de keus van de familie viel op de 54-jarige Faulks. Die is als schrijver het meest bekend om zijn trilogie die zich afspeelt in het Frankrijk van de vorige eeuw, met de titels ‘The girl at the lion d’or’, ‘Birdsong’ en ‘Charlotte Gray’.

Meer Nieuws