managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China verbiedt Britse nieuwsbrief

Posted by managing21 on juli 12th, 2007

De Chinese overheid eist dat de Brit Nick Young stopt met China Development Brief, een maandelijkse nieuwsbrief over de ontwikkelingen in de Chinese samenleving. Indien hij niet ingaat op de eis van de autoriteiten, riskeert Nick Young uit China verbannen te worden. De Chinese overheid vindt de elektronische nieuwsbrief politiek te gevoelig om de publicatie nog langer te gedogen.

Nick Young startte enkele jaren geleden met zijn nieuwsbrief, die erop gericht was om buitenlanders te stimuleren om China constructief te benaderen in plaats van een hoofdzakelijk kritische houding aan te nemen. Maar onlangs kreeg werd Young door de Chinese overheid ervan beschuldigd ongeautoriseerde onderzoeken uit te voeren. De man werd vervolgens ondervraagd door de Chinese politie.

China Development Brief volgt vooral het werk van non-gouvernementele organisaties. Dat ligt politiek gevoelig in China, waar de overheid nog altijd vreest voor een democratische omwenteling. De nieuwsbrief was vooral bedoeld voor beslissingmakers bij internationale ontwikkelingsmaatschappijen, politieke denktanks en massa-media. Er wordt vooral verslag gebracht over het milieu, de sociale ontwikkeling en de burgermaatschappij in China.