managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

The Body Shop werkt met duurzame palmolie

Posted by managing21 on juli 12th, 2007

Winkelketen The Body Shop gaat in de toekomst bij zijn zeepproductie gebruik maken van duurzame palmolie. De winkelketen wil daarmee naar eigen zeggen bijdragen tot de strijd tegen de verwoesting van de regenwouden. Die dreigen immers het slachtoffer te worden van de grootschalige palmolieproductie. The Body Shop zegt met zijn initiatief ook andere bedrijven aan te willen sporen duurzame palmolie te gebruiken.

De winkelketen telt wereldwijd 2.200 filialen verspreid over 55 landen. Eind deze maand hoopt de keten zijn voorraad oude zeepproducten verkocht te hebben. Het bedrijf stelt dat er moest geïnvesteerd worden in een plantage die duurzaam werkt. Ook de hele logistiek moest worden aangepast. Hoeveel de keten voor deze operatie betaalt, werd niet bekend gemaakt. Wel werd benadrukt dat de verkoopprijs ongewijzigd blijft.

Greenpeace heeft zopas gezegd dat palmoliebedrijven in de Indonesische provincie Riau op grote schaal bossen aan te platbranden zijn. Daardoor verdwijnen niet alleen grote oppervlaktes bos, maar worden Indonesië en zijn buurlanden ook bedekt door grote rookwolken. Vorige week zouden op satellietbeelden in de provincie Riau 124 brandhaarden zijn geteld.

Indonesië heeft een totaal woudareaal van 91 miljoen hectaren, ongeveer tien procent van de wereldwijde oppervlakte aan tropische bossen. Het land heeft echter al ongeveer 72 procent van zijn oorspronkelijk bosgebied verloren. Indonesië is de tweede grootste palmolieproducent van de wereld met een oppervlakte van vijf miljoen hectaren aan plantages. De overheid wil daar tegen 2010 nog twee tot drie miljoen hectaren bijvoegen.