managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Total stapt in Russisch Shtokman-gasproject

Posted by managing21 on juli 12th, 2007

Het Russisch gasbedrijf Gazprom heeft de Franse energiereus Total gekozen als partner om het Shtokman-gasveld te ontwikkelen. Gazprom-topman Alexei Millar stelde dat Total een aandeel van 25 procent zou krijgen in het concern dat de infrastructuur van het gasveld zal beheren. Het Shtokman-gasveld ligt in de Barentszee en heeft een geschatte voorraad van 3,2 triljoen kubieke meter gas. Het zou daarmee het grootste offshore-gasveld van de wereld worden.

Naarmate het project vordert, zouden ook andere kandidaat-partners een aandeel van in totaal 24 procent kunnen opnemen. Daarbij wordt gedacht aan de Noorse bedrijven Statoil en Norsk Hydro en het Amerikaanse ConocoPhillips. Een gedeelte van het gas zou bestemd zijn voor de Europese markt, die zijn eigen gasvoorraden – onder andere in de Noordzee – in de toekomst gevoelig zal zien dalen.

In oktober vorig jaar had Gazprom nog gezegd het Shtockman-gasveld alleen te zullen exploiteren. Maar eerder deze week had Alexander Medvedev, één van de toplui van het bedrijf, gezegd dat het bedrijf zijn mening had herzien. Volgens analisten hebben de complexiteit van het project, de moeilijke weersomstandigheden en een gebrek aan transportinfrastructuur geleid tot de strategiewijziging van Gazprom.

Met de ontwikkeling van het gasveld is een investering gemoeid die geschat wordt op een bedrag tussen 20 miljoen dollar en 30 miljoen dollar.