managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Grotere controle op Amerikaanse wapenhandelaars

Posted by managing21 on juli 13th, 2007

Amerikaanse wapenhandelaars worden in de toekomst aan striktere controles onderworpen. Uit onderzoek van het Amerikaanse Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) is immers gebleken dat criminelen hun wapens bij welbepaalde handelaars kopen. Een relatief klein aantal winkels blijkt in verband gebracht te kunnen worden met een onwaarschijnlijke reeks misdrijven.

In de Verenigde Staten zijn er bijna 100.000 legale wapenhandelaars. Maar die blijken volgens het persbureau Associated Press niet allemaal even bonafide te zijn. “Sommige verkopers geven onder meer tips hoe men met een strafblad toch nog een wapen kan kopen,” aldus het persbureau. Elliot’s Gun Shop in New Orleans werd de voorbije vijf jaar gelinkt aan 2.300 wapens die bij misdrijven gebruikt worden, waaronder 125 moorden.

De voorbije drie jaar heeft het ATF zijn acties tegen een aantal beruchte wapenhandelaars opgedreven. De voorbije twee jaar raakten 220 Amerikaanse wapenhandelaars hun vergunning kwijt. Dat zijn er twintig meer dan de vorige acht jaar samen. Tegen meer dan 20 handelaars werd een rechtszaak aangespannen. Dat is vooral het geval in New York, waar burgemeester Michael Bloomberg op meer wapencontroles aanstuurt.

Uit het ATF-onderzoek is gebleken dat criminelen weinig gebruik maken van gestolen of gesmokkelde wapens, maar wel legaal wapens laten kopen door stromannen. In het rapport wordt opgemerkt dat 40 procent van alle wapens die bij misdrijven werden gebruikt, afkomstig zijn van amper 332 verschillende wapenhandelaars. Dat betekent dat minder dan één procent van de handelaars bijna de helft van alle wapens verkopen die met een misdrijf gelinkt werden.

Sommige handelaars zeggen dat ze het slachtoffer zijn van een ongunstige locatie, die een grotere criminaliteitsgraad vertoont. Maar volgens critici doet de Amerikaanse overheid niet voldoende. “De wapenfabrikanten en het AFT weten welke wapenhandelaars niet te vertrouwen zijn,” merken ze op. “Maar toch kunnen ze zaken blijven doen.” Het Amerikaans Congres verbood het AFT in 2003 nog zijn gegevens bekend te maken.

Er gaan nu echter stemmen op om het AFT een grotere bewegingsvrijheid te geven. Inmiddels werd wapenhandelaar Trader Sports uit Californië, de tweede grootste wapenverkoper van de Verenigde Staten, gesloten.