managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 16th, 2007

Een Chinees bedrijf sleept Google voor de rechter om de wereldbekende naam van de zoekmachine. Het Chinese wetenschaps- en technologiebedrijf vindt dat de Chinese naam voor Google te veel lijkt op hun eigen bedrijfsnaam, Guge. Een woordvoerder van Guge verklaart dat het bedrijf om de haverklap wordt lastig gevallen door mensen die contact zoeken met de zoekmachine, maar per abuis terecht komen bij Guge. Omdat Google niet in de locale telefoongidsen staat, bellen consumenten massaal naar het bijna gelijknamige bedrijf. Het bedrijf wil nu dat mediagigant Google haar naam wijzigt. “We hebben het verzoek al bij Google ingediend, nu wachten we af wat de rechter ervan zegt,” aldus de woordvoerder van Guge. De Chinese naam van de populaire zoekmachine is een fonetische vertaling van de Engelstalige term Google. De zaak ligt nu in handen van de rechtbank in Peking.

De Amerikaanse autofabrikant Ford ontkent dat het zijn onderdeel Volvo wil verkopen. Een woordvoerder van het concern heeft benadrukt dat berichten van die strekking niet waar zijn. Ford kocht Volvo in 1999 voor 6,45 miljard dollar. Met de verkoop van het Zweedse merk zou een bedrag van 8 miljard dollar kunnen zijn gemoeid. Autobouwers als BMW en Renault zouden geïnteresseerd zijn. De woordvoerder van Ford zei echter dat er op dit moment met niemand wordt onderhandeld. Volgens analisten kan de verkoop wat lucht brengen in de financiële positie van Ford, dat in de rode cijfers is gedoken door concurrentie van Aziatische autofabrikanten. Het bedrijf is bezig met een reorganisatie die duizenden banen kost en het concern weer winstgevend moet maken. In maart deed de Amerikaanse autoproducent het Britse Aston Martin weg voor 848 miljoen dollar.

De Duitse start-up Game Domain International (GDI) creëert op het internet een virtuele wereld die vergelijkbaar is met die van Second Life. Het revolutionaire aan het nieuwe concept is dat de ingeschreven leden tegen betaling rechtstreeks de laatste computerspelletjes zullen kunnen downloaden. De technologie in de driedimensionale virtuele computerwereld, die ‘A World of My Own’ (Awomo) werd gedoopt, zal de computer-gebruiker ook in staat stellen om computergames veel sneller te downloaden dan voorheen. Volgens GDI zullen breedbandgebruikers de spelletjes in enkele minuten kunnen opladen. Virgin Games, een dochter van de Virgin Groep, heeft dan ook een belang van 20 procent genomen in de Duitse start-up, die volop werkt aan een prospectus ter voorbereiding van een beursnotering in zowel Frankfort als Londen. Daarbij zou het de bedoeling zijn om één miljard euro op te halen.

De zakenkrant The Wall Street Journal heeft de identiteit onthuld van blogger Rahodeb, die meer dan duizend lovende berichten publiceerde over de biologische supermarktketen Whole Foods en zware kritiek leverde op Wild Oats, de grootste concurrent van Whole Foods. Nu blijkt John Mackey, de topman van Whole Foods, achter de geheimzinnige Rahodeb schuil te gaan. Vorig jaar stopte de berichtenstroom van Rahodeb plots. Wild Oats werd in februari van dit jaar overgenomen door Mackey, maar omdat Whole Foods door die transactie een te sterke marktpositie zou krijgen, trok de Amerikaanse Federal Trade Commission naar de rechtbank. In dat gerechtelijke dossier ontdekte een journalist van The Wall Street Journal de ware identiteit van Rahodeb. Mackey heeft inmiddels toegegeven inderdaad als Rahodeb talloze berichten op het internet gepubliceerd te hebben.

Millhouse Capital, de holding van miljardair Roman Abramovitsj, heeft een goudmijn gekocht in het Oost-Russische district Tsjoekotka, waarvan Abramovitsj gouverneur is. De mijn ligt in het gemeentelijke district Tsjaoenski, op ongeveer 9.000 kilometer van Moskou. Naar schatting is er een voorraad van 2,79 ton goud. Volgens analisten heeft Millhouse minstens 10 miljoen dollar betaald voor deze mijn. Ten minste 10 procent van de Russische goudvoorraden bevindt zich in Tsjoekotka. De lokale autoriteiten willen de ontginning van goud in de regio verhogen van de huidige vijf ton per jaar naar vijftien tot twintig ton in 2010. Tsjoekotka heeft in vergelijking met andere Russische districten wat achterstand opgelopen bij de ontginning van goud door de extreme temperaturen in deze koude streek en door de beperkte weginfrastructuur. Abramovitsj is ook eigenaar van de voetbalclub Chelsea.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft na protesten een filiaal in de Verboden Stad in Peking gesloten. Afgelopen weekeinde zijn de ramen met kranten dichtgeplakt. De aanwezigheid van Starbucks in de Verboden Stad was volgens critici een belediging voor de Chinese cultuur. De Verboden Stad werd in 1420 gebouwd en bood tot 1911 onderdak aan 24 Chinese keizers. Starbucks opende de zaak zeven jaar geleden en lokte daarmee toen al protesten uit. In een poging de kritiek te pareren besloot het bedrijf de naam Starbucks bij de winkel twee jaar geleden weg te halen. Maar de protesten bleven. Een bekende televisiepresentator begon dit jaar een handtekeningenactie in een poging Starbucks weg te krijgen. De Verboden Stad ondergaat momenteel een opknapbeurt. De bedoeling is dat het geheel een minder commercieel karakter krijgt.

Het gedeelde bestuursvoorzitterschap bij het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS wordt beëindigd. De Fransman Louis Gallois, nu nog medebestuursvoorzitter van EADS, wordt de enig overgebleven topman bij het concern. Zijn Duitse collega Thomas Enders gaat in zijn eentje leiding geven aan de Europese vliegtuigdochter Airbus. De nieuwe president-commissaris van EADS wordt Rüdiger Grube. De Duitser deelde tot dusver deze functie met de Fransman Arnaud Lagardère. EADS werd altijd geleid door zowel een Franse als een Duitse bestuursvoorzitter om zo een delicaat machtsevenwicht te bewaren. Frankrijk en Duitsland zijn de grootste aandeelhouders van EADS. De complexe organisatie van EADS is vaak bekritiseerd omdat ze te langzaam en ineffectief zou werken. De kwestie trad steeds meer op de voorgrond wegens een omvangrijke reorganisatie bij Airbus.

In Nederland is heel wat commotie ontstaan rond een voorstel van de Europese Commissie om in de toekomst het toevoegen van suiker aan wijn te verbieden. Dat zou volgens de Nederlandse wijnmakers hun sector volledig de nek omdraaien. Er wordt daarbij opgemerkt dat in Noord-Europa de toevoeging van suiker nodig is, omdat de druif er van zichzelf soms onvoldoende suiker aanmaakt. Het toevoegen is volgens de Nederlanders nodig om het gevraagde minimum van 12 procent alcohol te bereiken. Door een te laag suikergehalte wordt de wijn slapper en minder lang houdbaar. Het suikerverbod moet volgens de Europese Unie bijdragen aan de afbouw van de Europese overproductie. De bestaande alternatieve methodes om het suikergehalte te verhogen, zijn voor kleine wijnbouwers te duur. Het toevoegen van suiker wordt al sinds de Romeinse tijd toegepast.

De National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), de grootste burgerrechtenbeweging van de Verenigde Staten, heeft veertien verstrekkers van hypotheken voor de rechter gedaagd. De organisatie beticht de banken – waaronder Ameriquest, CitiGroup, HSBC en Wells Fargo – van structureel racisme bij het verstrekken van leningen. Volgens de NAACP moeten Amerikanen van Afrikaanse afkomst veel vaker een hoger rentepercentage betalen en krijgen ze minder gunstige voorwaarden voor hun hypotheek dan blanke Amerikanen. Uit een studie uit 2006 bleek dat zwarte Amerikanen 31 procent meer kans maken op een duurdere lening dan blanken die net zo kredietwaardig zijn. Als men twee groepen heeft met een vergelijkbare financiële achtergrond, zwart en blank, krijgt 54 procent van de Afro-Amerikanen volgens de organisatie een dure lening. Bij de blanken is dat 23 procent.

China staat op het punt de derde economie ter wereld te worden, na de Verenigde Staten en Japan. Verwacht wordt dat de Chinese overheid voor het tweede kwartaal van dit jaar een economische groei van 11 procent zal bekend maken en daardoor Duitsland van de derde plaats zal verdrijven. Verwacht wordt dat de Duitse economie tijdens het tweede kwartaal een maximale groei van 3 procent zal realiseren. Enkele jaren geleden was China nog ’s werelds zevende economie. Dat een land met 1,3 miljard inwoners nu een land met 82 miljoen inwoners van de derde plaats verdringt, is volgens de Wall Street Journal niet zo bevreemdend, maar het toont wel de razendsnelle ontwikkeling van de Chinese economie aan.
Het bruto binnenlands product van China lag vorig jaar volgens recente schattingen op 2.800 miljard dollar. Duitsland kwam aan 2.900 miljard dollar. De Verenigde Staten is met 13.200 miljard dollar de grootste economie.

Meer Nieuws