managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Japan is goedkoopste breedbandland

Posted by managing21 on juli 16th, 2007

Van alle leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is Japan het goedkoopste land voor breedbandgebruik. Daarbij merkt de OESO op dat landen met glasvezelkabel de laagste prijzen en de hoogste snelheden kunnen aanbieden. Ongeveer 60 procent van de totale internetbevolking van de dertig OESO-landen heeft de beschikking over breedband.

In Japan worden snelheden ter beschikking gesteld van honderd megabits per seconde. Dat is tien keer meer dan het OESO-gemiddelde. Men betaalt er 0,22 dollar per megabit per seconde. Turkije is het duurste met 81,13 dollar per eenheid. In de Verenigde Staten moet rekening gehouden met een kostprijs van 3,18 dollar, terwijl die kost in Groot-Brittannië op 3,62 dollar bedraagt.

Ook Zweden, Korea en Finland bieden een snelheid van honderd megabits per seconde aan. Net zoals Japan zijn ook deze landen overgeschakeld op glasvezel. In Japan ligt de upload-snelheid even hoog als de download-snelheid, wat met adsl-verbindingen niet mogelijk is. Volgens de OESO wordt breedband steeds meer het basismedium voor zowel vaste als draadloze lijnen.

Volgens het OESO-rapport zijn de prijzen voor adsl-verbindingen op één jaar tijd met gemiddeld 19 procent gedaald, terwijl de snelheid met 29 procent is gestegen. Bij glasvezel zijn gelijkaardige trends waar te nemen.