managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 17th, 2007

De Spaanse nationale luchtvaartmaatschappij Iberia dreigt ten prooi te vallen aan een biedstrijd tussen British Airways en Air France-KLM. De Frans-Nederlandse combinatie liet zopas weten dat het van plan is actief deel te nemen aan het consolidatieproces in de luchtvaartsector. Daarmee reageerde het op berichten in de Spaanse financiële pers dat het samen met de Britse investeringsmaatschappij Apax en enkele Spaanse investeerders een overnamebod op Iberia voorbereidt. Daarmee zou een eerste serieuze bedreiging ontstaan voor het consortium van de Amerikaanse investeringsmaatschappij TPG met British Airways. De Britse nationale luchtvaartmaatschappij heeft al een belang van 10 procent in Iberia. De Spaanse luchtvaartmaatschappij is een interessante prooi voor veel grote groepen omdat het een zeer sterke positie heeft op vliegverbindingen tussen Europa en Zuid- en Midden-Amerika. Ook de binnenlandse Spaanse markt geldt als aantrekkelijk.

De Amerikaanse autoproducent Ford wil vanaf 2011 minstens 300.000 auto’s fabriceren in het Zuid-Roemeense Craiova. Daarvoor trekt het concern de komende vier jaar 675 miljoen euro uit. Het is al de tweede keer in een week dat Ford aankondigt zijn productiecapaciteit in Oost-Europa op te trekken. Ford is de enige kandidaat om de inmiddels verouderde Deawoo- fabriek in Craiova over te nemen. De Roemeense overheid kocht de failliete boedel in augustus vorig jaar van Deawoo-moeder GM voor 60 miljoen dollar, maar zette hem direct weer in de verkoop. De gedelegeerd bestuurder van de Europese divisie van Ford, John Fleming, beloofde aan de Roemeense premier Calin Popescu-Tariceanu dat er fors in de Roemeense fabriek zal worden geïnvesteerd. De productiecapaciteit moet in vier jaar tijd worden opgevoerd tot 300.000 auto’s en 300.000 motoren voor auto’s per jaar. Nu worden per jaar nog slechts 24.000 auto’s en 116.000 motoren in Craiova gemaakt.

Het koerierbedrijf TNT Express voert zijn aanwezigheid in China fors op. In maart kocht de pakjesdochter van de Nederlandse post het Chinese bedrijf Hoau, de grootste onafhankelijke Chinese pakjesvervoerder over de weg. Vanuit zijn Europese luchtvaarthub in Luik zet TNT twee nieuwe Boeings in voor het groeiende transport van pakjes van en naar Sjanghai. TNT investeert de komende jaren circa 200 miljoen euro in China, onder meer in luchtvrachtdepots, opslagruimte voor speciale goederen zoals medicijnen en chemicaliën, informatica en pakjestransport. Hoau is een wegvervoerbedrijf met 3.000 trucks, 1.250 depots en 13.500 werknemers. Het bedrijf telt 170.000 klanten en is aanwezig in 550 steden. Het langste traject die de Hoau-trucks afleggen is 4.000 kilometer. Er wordt geleverd tot aan de Russische grens en in Tibet. TNT wil met Hoau Chinees markleider worden in het binnenlandse vervoer van pakjes.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft zijn nettowinst in het tweede kwartaal vervijfvoudigd tot 1,57 miljard euro. Dat is te danken aan de verkoop van Philips’ resterende aandeel in de Taiwanese chipfabrikant TSMC. Het leverde de groep een boekwinst van 1,22 miljard euro op. Philips verwacht voor de tweede helft van dit jaar een versnelde groei. Het concern rekent op een jaarlijkse omzetgroei van 5 tot 6 procent. Ook het rendement moet dit jaar hoger dan in 2006. Het bedrijf mikt op 7,5 procent, tegen 4,5 procent in 2006. In het tweede kwartaal bedroeg dat rendement 6,4 procent. Vooral de medische sector voldoet niet. De omzet steeg wel 4 procent tot 1,65 miljard euro, maar hij ligt onder de verwachtingen. Ook de operationele winst in die divisie bleef met 151 miljoen euro beneden de verwachtingen. De afdeling verlichting kende een omzetgroei met 6 procent tot 1,46 miljard euro en een iets hogere bedrijfswinst van 150 miljoen.

Het Amerikaanse Congres heeft een wet goedgekeurd die de overheid verplicht geplande overnames van strategische installaties als havens, elektriciteitscentrales, tunnels en gasterminals door buitenlandse firma’s beter te onderzoeken. Zelfs de inlichtingendiensten moeten volgens de nieuwe wet voortaan bij de goedkeuringsprocedures betrokken worden. De Foreign Investment and National Security Act 2007 heeft betrekking op investeringen in bedrijven en infrastructuur die een weerslag kunnen hebben op de nationale veiligheid. Behalve tunnels, elektriciteitscentrales en havens moeten voortaan ook buitenlandse investeringen in gasterminals en tolwegen grondig worden gewikt en gewogen. Critici vrezen dat het strengere toezicht een nadelig effect kan hebben op de Amerikaanse investeringen in het buitenland. President George W. Bush vreest echter dat het initiatief de Verenigde Staten minder interessant maken voor investeerders.

Turkije en Iran hebben een akkoord gesloten over de levering van 30 miljard kubieke meter gas uit Iran en Turkmenistan. Het Turkmeense gas zal via Iran naar Turkije worden gepompt. Turkije wil het gas dan via de Nabuccopijpleiding naar Europa pompen. De gasleveringen via Turkije maken Europa minder afhankelijk van Rusland voor zijn energiebevoorrading. De constructie kan op weinig enthousiasme van de Verenigde Staten rekenen. Die zijn wel voorstander van de gasleveringen via Turkije aan de Europese Unie, maar zijn radicaal tegen investeringen in energieprojecten in Iran. Door het akkoord tussen Turkije en Iran wordt het Nabuccoproject levensvatbaar. De pijpleiding, die in 2011 operationeel moet zijn, moet jaarlijks 31 miljard kubieke meter gas van Turkije naar Oostenrijk pompen. Het akkoord met Iran voorziet in de ontwikkeling in drie fasen van het Iraanse gasveld South Pars door het Turkse oliebedrijf TPAO, dat 20 miljard kubieke meter gas zal oppompen.

Topmanagers van bedrijven in groeilanden verdienen merkelijk meer dan hun collega’s in het Westen, zelfs na aftrek van lokale belastingen en woonlasten. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Pay Report van het consultancykantoor Hay Group. In groeilanden zoals Rusland, Turkije, Mexico en Oekraïne ligt de koopkracht een flink stuk hoger dan in landen met een moderne economie. Managers in de olierijke en belastingvrije landen, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, houden de dikste portemonnee in handen, met een besteedbaar inkomen van meer dan 220.000 dollar. In de top tien is geen enkel Europees land terug te vinden. De Europese landen in de top 20 zijn Polen (11), Spanje (12), Zwitserland (13), Griekenland (15), Litouwen (18), Duitsland (19) en Ierland (20). België moet het stellen met een 37ste plaats. Belgische topmanagers hebben een besteedbaar inkomen van bijna 90.000 dollar.

Inwoners en bezoekers van Londen kunnen gratis gebruikmaken van draadloos internet. Ze moeten dan wel bereid zijn elke 15 minuten 15 tot 30 seconden naar een advertentie te kijken. Het gratis wifi netwerk beslaat een gebied van ruim 21 kilometer langs de rivier de Thames. Het gratis netwerk waar zowel zakelijke gebruikers als publiek gebruik van kunnen maken is een gezamenlijk initiatief van de free-hotspot.com group en het netwerkinfrastructuur bedrijf MeshHopper, dat vorig jaar het Thames Online wifi-netwerk, waarvoor mensen moeten betalen, lanceerde. Mensen die in het nieuwe systeem geen advertenties in beeld willen hebben, kunnen daar dan ook tegen betaling onderuit komen. De gratis draadloze dienst heeft een gemiddelde downloadsnelheid van 256Kbps. Betalende klanten hebben de beschikking over een snellere dienst met 500Kbps. De initiatiefnemers breiden het gratis wifi netwerk in Londen volgende maand uit naar ruim 35,5 kilometer langs de Thames.

De Britse voedingsgroep Cadbury is veroordeeld tot een boete van 1,47 miljoen euro omdat zijn chocoladerepen in 2006 besmet raakten met salmonella. Een veertigtal mensen werd ziek na het eten van de chocolade. De rechtbank in het Engelse Birmingham veroordeelde het bedrijf, omdat het de autoriteiten niet op de hoogte bracht van de vermoedelijke besmetting van zijn producten, terwijl Cadbury testen had uitgevoerd die positief bleken. Het alarm voor een voedselvergiftiging, dat vorig jaar toeliet 42 mensen op te sporen die ziek werden, kwam er na de beslissing van Cadbury zijn testsysteem te veranderen om een tolerantieniveau toe te staan voor salmonellabacteriën in chocolade. De directie van Cadbury pleitte op een vorige zitting schuldig aan negen aanklachten. Het bedrijf moet ook de procedurekosten betalen. Die lopen op tot een bedrag van 152.000 pond (223.000 euro).

De Europese Commissie gaat de importheffing op digitale fotocamera’s niet verhogen. Er komt enkel een heffing op zeer geavanceerde toestellen. Verwacht werd dat op digitale fotocamera’s dezelfde importheffing van 5 of 12,5 procent zou komen als op videocamera’s, omdat fotocamera’s tegenwoordig ook filmpjes kunnen maken. Die heffing komt er nu alleen voor fotocamera’s die films van minstens een half uur kunnen maken met een kwaliteit van 800 bij 600 pixels, met 23 beelden per seconde of hoger. De meeste digitale fotocamera’s kunnen dat niet. De Europese Unie wil met deze maatregel digitale fotocamera’s en videocamera’s op gelijke manier behandelen. Gsm’s blijven voorlopig nog altijd behandeld als mobiele telefoons, hoewel je met sommige modellen tegenwoordig ook kunt filmen. De EU-lidstaten beschouwen de belfunctie echter nog altijd als de primaire functie.

Meer Nieuws