managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Westen krijgt Chinese managers

Posted by managing21 on juli 17th, 2007

Westerse bedrijven moeten zich voorbereiden op Chinese managers. Dat stelt de Nederlander Arjan Eleveld, psycholoog en algemeen directeur van het organisatiebureau LTP. Volgens hem worden steeds meer Chinese bedrijven niet langer door westerse managers, maar door eigen mensen worden geleid. Eleveld meent dat deze trend zich op termijn ook in het westen zal doorzetten.

Chinezen hebben volgens Eleveld een bijzonder grote werkethos. “Ze zijn minder individualistisch en minder gericht op korte termijn,” aldus Eleveld in het Financieele Dagblad. “Doorzettingsvermogen en loyaliteit zijn voor hen centrale waarden. Verder accepteren ze makkelijk autoriteit en zijn ze toleranter, ondernemender en meer prestatiegericht.”

Deze cultuurkenmerken verklaren volgens Eleveld voor een deel waarom de Chinese steden bruisen van economische activiteit en zeer internationaal van karakter zijn. “Er wordt veel Engels gesproken en er zijn veel westerse managers,” voert hij aan. Maar dit laatste zou volgens Eleveld binnenkort wel eens kunnen veranderen, gedeeltelijk omdat er steeds meer goed opgeleide Chinese managers met internationale ervaring zijn.

Maar anderzijds stelt de krappe Chinese arbeidsmarkt volgens Eleveld ook nieuwe eisen. “Zo gaan medewerkers steeds meer jobhoppen,” Loyaliteit met een bedrijf onder westers management legt het af tegen ontplooiingsmogelijkheden elders. Westerse managers blijken daarbij minder effectieve samenbinders voor Chinese medewerkers. Dit zal leiden tot meer Chinees management in bedrijven in China.”

Eleveld meent dat deze trend zich ook in het westen zal doorzetten. “Japans management is in het westen nooit doorgedrongen,” voert hij aan. “Maar met Chinezen zou dit wel eens helemaal anders kunnen zijn. Ten opzichte van Japanners zijn Chinezen veel toleranter en minder regel- en proceduregericht. Het zijn ook grotere doorzetters en ze hebben een sterke prestatiegerichtheid. Daardoor liggen ook grote kansen voor Chinese managers in het individualistische westen.”