managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ericsson krijgt Indische recordorder

Posted by managing21 on juli 18th, 2007

De Zweedse telecomoperator Ericsson heeft een contract gesloten met de Indische telefoniegroep Bharti Airtel. Ericsson moet het gsm-netwerk van Bharti Airtel uitbreiden naar landelijke en afgelegen regio’s. Met de overeenkomst is een bedrag van 2 miljard dollar gemoeid. Het is de grootste order die het Zweedse bedrijf ooit heeft ontvangen. Bharti Airtel is de grootste gsm-operator van India en telt 42 miljoen gebruikers.

Het is de tweede grote overeenkomst die Bharti Airtel op amper enkele weken tijd realiseert. Eerder deze maand werd met Nokia-Siemens een gelijkaardige overeenkomst gesloten ter waarde van een bedrag van 900 miljoen dollar. India is één van de snelst groeiende mobiele telefoniemarkten, maar de gsm-netwerken zijn meestal beperkt tot de stedelijke gebieden. Maar de grote gsm-bedrijven zien een groot potentieel in de landelijke gebieden, waar 70 procent van de Indische bevolking woont.

De Indische gsm-markt telt in totaal 157 miljoen gebruikers. In stedelijke gebieden is er een dekking van 25 procent, maar in landelijke gebieden bedraagt dat amper 1,6 procent. Volgens analisten zal de Indische gsm-markt op korte termijn echter een explosieve groei kennen. In India heeft amper 15 procent van de bevolking de beschikking over een mobiele telefoon. In China bedraagt dat 36 procent.

Het contract met Bharti Airtel is het tweede reuzencontract dat Ericsson de jongste maanden heeft afgesloten. Vorige maand werd een overeenkomst ter waarde van 1 miljard dollar getekend met China Mobile voor het leveren van gsm-diensten in negentien Chinese regio’s. Ericsson komt in India ook in aanmerking voor een contract met de telecom-operatoren Bharat Sanchar Nigan Limited (BSNL), maar dat zou worden herzien.

Het BSNL-contract had een waarde van 4,5 miljard dollar, waarvan 66 procent aan Ericsson zou toegewezen worden. De rest van de opdracht zou gaan naar het Finse Nokia. De Indische overheid zou echter niet tevreden zijn over het hoge prijsniveau en zou daarom de omvang van het contract gevoelig willen terugschroeven.