managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 19th, 2007

De Zwitserse groep Nestlé en het Amerikaanse PepsiCo, twee wereldleiders in de voedingsindustrie, hadden dit voorjaar plannen voor een fusie, maar het project is uiteindelijk niet doorgegaan. PepsiCo zou het initiatief genomen hebben voor de fusiegesprekken. De Amerikaanse groep wilde zijn gamma voedingsproducten uitbreiden om zo minder afhankelijk te worden van frisdranken en zoete of zoute hapjes. Nestlé wil zich meer richten op gezondere voeding en oordeelde dat een fusie met PepsiCo het bedrijf verder van die doelstelling zou brengen. Daarom werd niet ingegaan op het aanbod van PepsiCo. De fusie zou ook financiële probleemkwesties hebben opgeleverd. De beurswaarde van Nestlé is namelijk anderhalf keer groter dan die van PepsiCo. Eerder waren er al speculaties dat PepsiCo plannen heeft om het Franse Danone over te nemen.

De Chinese economie heeft in het tweede kwartaal een groei doorgemaakt van 11,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat cijfer is een stuk hoger dan verwacht. China is nu hard op weg om voor het vijfde opeenvolgende jaar een expansie neer te zetten van meer dan 10 procent. Vooral de sterke export en de investeringen droegen bij aan het hoge groeitempo. Analisten gingen ervan uit dat de groei in het tweede kwartaal 10,8 procent zou bedragen. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam de expansie uit op 11,1 procent, in het tweede kwartaal van vorig jaar was dat 11,5 procent. Analisten verwachten dat China op korte termijn met nieuwe maatregelen zal komen in een poging het snelle groeitempo in te dammen en oververhitting van de economie te voorkomen, maar een aantal eerdere ingrepen hebben weinig effect gehad.

Altria Group, het moederbedrijf van de grootste sigarettenproducent ter wereld Philip Morris, heeft in het tweede kwartaal meer winst gemaakt, onder meer dankzij de hogere prijs voor Marlboro-sigaretten. Maar voor het volledige boekjaar herziet Altria zijn winstverwachting naar beneden. Oorzaak zijn extra herstructureringskosten. Altria boekte van april tot juni een nettowinst van 2,22 miljard dollar. Dat is iets meer dan de 2,11 miljard het jaar voordien. De omzet steeg in dezelfde periode met 9,7 procent tot 18,8 miljard dollar. Enerzijds was er de prijsverhoging van sigaretten in de VS en West-Europa, anderzijds waren er meer leveringen in groeilanden zoals Indonesië en Argentinië. Voor het hele boekjaar verlaagde Altria zijn winstverwachting. Dat is het gevolg van bijkomende herstructureringskosten. Altria sluit een fabriek in de Verenigde Staten.

Honda wil de productie tegen 2010 met 30 procent op te drijven tot 4,7 miljoen wagens per jaar. Dat zal onder meer gebeuren door de oprichting van nieuwe fabrieken. In totaal is er in het plan sprake van meer dan 840 miljoen dollar aan investeringen. Er komt een tweede fabriek in India. Voorts komt er ook een nieuw research & development-center in het Chinese Canton. In dat centrum zal een nieuwe wagen worden ontwikkeld die speciaal bedoeld is voor de Chinese markt. In 2010 wordt die wagen gelanceerd onder een nieuwe merknaam. Daarnaast komt er ook nog een tweede fabriek in Thailand, waar vanaf 2008 elk jaar 120.000 wagens van de band moeten rollen. Er komt ook een fabriek in Argentinië. De nieuwe fabriek komt in Buenos Aires en begint in de tweede helft van 2009 met productie. Tot slot gaat Honda ook een nieuwe fabriek bouwen in Vietnam.

Roche, de grootste producent van kankermedicijnen ter wereld, heeft zijn nettowinst in eerste halfjaar van 2007 zien stijgen met 29 procent tot 5,9 miljard Zwitserse franken, tegen 4,5 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de onderneming is de stijging onder meer veroorzaakt door uitstekende operationele resultaten. De omzet van het Zwitserse farmaceutische concern, dat onder meer het Tamiflu-medicijn produceert, steeg met 15 procent tot 23 miljard Zwitserse franken. De omzet in de farmadivisie groeide het afgelopen halfjaar met 18 procent tot 18,27 miljard Zwitserse franken. Dat is ongeveer drie keer sneller dan de markt. De diagnostics-divisie kende een omzetgroei van 5 procent tot 4,56 miljard Zwitserse franken. Het bedrijf verwacht een dubbelcijferige omzetgroei voor de groep en de farmadivisie en ziet de omzet in beide divisies sterker groeien dan het marktgemiddelde.

Metronet Rail, een privéconsortium dat negen van de twaalf Londense metrolijnen moet onderhouden en vernieuwen, heeft geen geld meer om zijn contractuele verplichtingen na te komen. Daarom heeft het een gerechtelijk akkoord aangevraagd en gekregen. De metrostellen onder de Engelse hoofdstad blijven intussen probleemloos rijden. Sinds 2003 is het onderhoud en de vernieuwing van treinen, sporen en stations uitbesteed aan twee privéconsortia voor een periode van dertig jaar. Tube Lines is verantwoordelijk voor drie lijnen. Metronet Rail vroeg de overheid onlangs 820 miljoen euro extra voor 2008 maar kreeg van een bemiddelaar slechts 121 miljoen toegewezen. De rest van dat bedrag is volgens de bemiddelaar het gevolg van slecht management vanwege Metronet Rail. Het bedrijf blijft het dagelijks onderhoud uitvoeren, maar investeringen op lange termijn worden herbekeken.

Er is mogelijk interesse voor een overname van de Britse automerken Jaguar en Land Rover vanuit India. De Indiase bedrijven Tata Motors en Mahindra & Mahindra overwegen elk een afzonderlijk bod uit te brengen op de dochterbedrijven van het verlieslijdende Ford Motor.
Ford kondigde vorige maand aan een verkoop te overwegen van de roemruchte Britse automerken. Het Amerikaanse autoconcern verkeert in financiële moeilijkheden en heeft het geld nodig om een omvangrijke herstructurering te financieren. De waarde van de twee Britse luxemerken wordt geschat op ongeveer 1,5 miljard dollar. Er zou ook interesse zijn in Jaguar en Land Rover van investeringsmaatschappijen. Analisten verwachten dat de durfkapitalist Cerberus Capital Management een bod zal uitbrengen. Ook durfkapitalist Ripplewood Holdings zou een bod willen doen op de twee merken.

Arcelor Mittal heeft een concessie gekregen voor een mijnbouwproject in Senegal van de plaatselijke overheid. Dat heeft de staalproducent bekend gemaakt. De vergunning volgt op afspraken die in februari werden gemaakt. Het project betreft zowel de ontwikkeling van de mijn als de uitbouw van een nieuwe haven in Bargny, in de omgeving van Dakar, en de aanleg van een 750 kilometer lange spoorlijn om de mijn met de haven te verbinden. Naar schatting zal er 2,2 miljard Amerikaanse dollar in het geïntegreerde project worden geïnvesteerd. Als de mijn klaar is, zal deze ongeveer 25 miljoen ton aan ijzererts per jaar opleveren en tienduizend Senegalezen van werk voorzien. De reserves beslaan ongeveer 750 miljoen ton in vier locaties in de Faleme regio. De mijn zal naar verwachting in 2011 operationeel worden.

Na een serie bedrieglijke uitslagen van telefoonspelletjes heeft Mark Thompson, directeur generaal van de BBC, aangekondigd dat alle inbelcompetities, zowel op radio als op televisie, verboden zijn. Ook interactief en online zullen de prijsvragen zo snel mogelijk gestaakt worden. Vorige week kreeg de omroep een boete van 50.000 Britse ponden opgelegd door de Britse mediawaakhond Ofcom, voor flagrant bedrog in het programma Blue Peter. Daar werd als winnaar van een belcompetitie inderhaast in de studio een jeugdige bezoekster opgevist. “We hebben duidelijk gemaakt dat we elk bedrog of misbruik van vertrouwen van ons publiek hoogst onacceptabel achten,” zegt Thompson. Alle 16.500 werknemers krijgen daarom de komende tijd een verplichte cursus normen en waarden. Tot het vertrouwen hersteld is, ziet de BBC dus nu af van publieksdeelneming aan haar programma’s via de telefoon.

De toch al niet geringe prijzen voor een verblijf in de ruimte zijn nu nog hoger geworden. Ruimtetoeristen betalen in het vervolg 40 miljoen dollar (29,2 miljoen euro) voor weekje aan boord van het International Space Station (ISS). Dat heeft Space Adventures, het Amerikaanse bedrijf dat toeristische ruimtereizen aanbiedt, bekend gemaakt. Het bedrag is bijna een verdubbeling van wat vijf ruimtetoeristen eerder betaalden voor hun reis. In april nog ging de jeugddroom van de Amerikaanse ondernemer Charles Simonyi in vervulling met zijn bezoek aan het ISS. Space Adventures heeft tot voorjaar 2009 plaatsen aan boord van het Russische ruimteschip Soyoez gereserveerd. Al minstens drie miljonairs hebben zich aangemeld om een tocht in de ruimte te kunnen maken.

Meer Nieuws