managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Providers hoeven geen persoonsdata door te geven

Posted by managing21 on juli 19th, 2007

Europese lidstaten hoeven niet toe te staan dat private partijen persoonsgegevens van film- of muziekpiraten bij internetproviders opeisen. Dat is de stelling van de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie naar aanleiding van een geding dat door het Spaanse telecombedrijf Telefonica was ingediend. De visie van de advocaat-generaal wordt door het Europese Hof meestal gevolgd.

Telefonica werd door de Spaanse auteursrechtenorganisatie Promusicae gedagvaard om de persoonsgegevens te overhandigen van klanten die muziek uitwisselden via het programma Kazaa. Telefónica ging op die eis echter niet in en voerde aan dat het volgens de Spaanse wet alleen verplicht zou kunnen worden de gegevens te verstrekken in het kader van strafrechtelijk onderzoek.

De Spaanse rechtbank vroeg het Europees Hof van Justitie om advies. Advocaat-generaal Juliane Kokott stelde dat Telefonica de eis van de auteursrechtenorganisatie terecht naast zich neerlegde. Er is volgens Kokott immers geen sprake van een strafzaak. Indien de stelling van de advocaat-generaal door het Europees Hof gevolgd wordt, kan dit ook bij nationale rechtbanken aangehaald worden.