managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Polen zoekt gastarbeiders

Posted by managing21 on juli 19th, 2007

De Poolse overheid heeft bekend gemaakt zijn visumbeleid te zullen versoepelen voor werknemers uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland. Daarmee hoopt het land het personeelstekort in onder meer de bouwsector en de agrarische nijverheid op te lossen. Dat heeft Kazimierz Kuberski, de Poolse minister van arbeid, bekend gemaakt. Polen zelf wordt geconfronteerd met een massale uittocht van arbeidskrachten.

Minister Kuberski maakte bekend dat een Pools werkvisum voor arbeiders uit de drie betrokken landen voortaan geen tweehonderd euro meer zal kosten, maar drastisch verlaagd zal worden tot ongeveer twintig euro. Verder voerde de minister aan dat er ook minder bureaucratie gepaard zal gaan met een visumaanvraag. Op die manier wil het land op korte termijn extra arbeidskrachten te kunnen aantrekken.

Polen heeft een werkloosheidspercentage van dertien procent, maar de snel groeiende economie zorgt vooral in de bouw voor vraag naar extra personeel. De toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004 heeft honderdduizenden Poolse arbeiders naar andere Europese landen gelokt. De lonen in West-Europa liggen immers gevoelig hoger en er is een grote vraag naar arbeidskrachten.