managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 20th, 2007

De Italiaanse overheid blijft hopen dat ze de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia zal kunnen verkopen. Indien er uiteindelijk geen enkele kandidaat voor de overname wordt gevonden, zal het bedrijf vereffend worden. Dat heeft de Italiaanse minister van economie, Tommaso Padoa-Schioppa, gezegd. Een privatisering van het bedrijf via een open procedure is onlangs mislukt. De mislukte privatisering betekent volgens de minister niet dat de optie van verkopen al helemaal tot op de bodem uitgediept is, maar als dat niet lukt noemt hij vereffening de enige optie. De minister liet ook duidelijk verstaan dat er geen sprake meer is van een tussenkomst van de overheid. Het gaat volgens hem om een verlieslatend bedrijf waarin de overheid geen kapitaal meer wil steken. De Italiaanse overheid heeft 49,9 procent van Alitalia in handen.

Begin volgend jaar wordt het modellengamma van Ford Europa uitgebreid met de Ford Kuga. Dat is een compacte 4×4-crossover. Het nieuwe productiemodel zal voor het eerste aan het publiek getoond worden op het autosalon van Frankfurt, dat op 13 september zijn deuren opent. De nieuwe Ford Kuga gaat begin volgend jaar in productie in de Fordfabriek van het Duitse Saarlouis. In de lente zal de wagen op de hele Europese markt gelanceerd worden. Volgens Ford onderscheidt de Kuga zich van andere modellen door zijn visuele aantrekkingskracht en zijn uitstekende rijeigenschappen. Topman John Fleming van Ford Europa voegt daaraan toe dat de Ford Kuga past in het streven van Ford om via design en emotie het Ford-gamma een grotere aantrekkingskracht te bezorgen.

De Nederlandse spelletjesmaker Jumbo is verkocht aan zijn Nederlandse concurrent M&R De Monchy (Diset). Jumbo is onder meer bekend van spellen als ‘Pim Pam Pet’, ‘Stratego’ en ‘Mens erger je niet’. M&R De Monchy is een Rotterdamse firma die bijna veertig jaar actief is in de speelgoedsector en aan een Europees spellen- en puzzelhuis bouwt. Jumbo moet volgens de nieuwe eigenaar samen met de twee zusterspelbedrijven een sterke speler op de Europese licentiemarkt worden. Het merk blijft volgens Dirk van Wassenaer, algemeen directeur van M&R De Monchy gewoon Jumbo blijven heten en ook in de bedrijfsvoering zal weinig veranderen. De directie van Jumbo blijft voorlopig aan om de continuïteit te waarborgen.
Diset en Jumbo hebben nu ieder een omzet van ruim dertig miljoen euro. Over drie jaar moet dat volgens van Wassenaer samen honderd miljoen euro bedragen.

De Amerikaanse bananenproducent Chiquita is voor een rechtbank in de staat New Jersey aangeklaagd door familieleden van zes slachtoffers van paramilitaire groepen in Colombia. De rechtszaak is een rechtstreeks gevolg van een schuldbekentenis van het bedrijf in maart. Chiquita gaf toen toe omgerekend 1,2 miljoen euro te hebben betaald aan een Colombiaanse terreurorganisatie, in ruil voor de bescherming van winstgevende bananenplantages. Het is al de derde soortgelijke rechtszaak die tegen Chiquita aangespannen wordt sinds de schuldbekentenis van maart, die deel uitmaakte van een schikking met het gerecht. Het bedrijf moet een boete betalen van 25 miljoen dollar. Chiquita zou het geld tussen 1997 en 2004 aan de beruchte extreemrechtse paramilitaire groep Autodefensas Unidas de Colombia hebben betaald.

De Japanse autofabrikant Toyota Motor is in de eerste zes maanden van dit jaar zijn Amerikaanse rivaal General Motors (GM) voorgebleven als grootste autobouwer ter wereld. Toyota maakte bekend in het afgelopen halfjaar wereldwijd 4,716 miljoen voertuigen te hebben verkocht, een stijging van 8 procent vergeleken met vorig jaar. Het Japanse concern profiteerde vooral van een sterke verkoop van brandstofzuinige auto’s in de Verenigde Staten. GM maakte donderdag bekend in de eerste helft van dit jaar 4,674 miljoen wagens te hebben verkocht, een toename van 1,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Toyota haalde GM in het eerste kwartaal al in als grootste autobouwer ter wereld. GM hield de toppositie 75 jaar. De Amerikaanse onderneming heeft vooral in de Verenigde Staten veel marktaandeel moeten afstaan aan Toyota en andere Aziatische autobouwers.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft over het tweede kwartaal 28 procent meer winst geboekt. De nettowinst steeg tot 925 miljoen dollar van 721,1 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Google bekendgemaakt. De winst per aandeel kwam uit op 2,93 dollar vergeleken met 2,33 dollar in de periode vorig jaar. Analisten hadden echter op meer gerekend. Zij gingen gemiddeld uit van een winst per aandeel van 3,01 dollar. De omzetgroei van 58 procent tot 3,87 miljard dollar was wel conform verwachting. Google heeft over het afgelopen kwartaal marktaandeel gewonnen ten opzichte van zijn concurrenten maar heeft ook last gehad van opgelopen operationele kosten. Google is de populairste internetzoekmachine van de wereld.

Softwareproducent Microsoft heeft over het afgelopen kwartaal meer winst weten te boeken. Dit ondanks een last van 1 miljard dollar voor problemen met de spelcomputer Xbox 360. De nettowinst steeg in het voorbije kwartaal van 2,83 miljard dollar tot 3,04 miljard dollar. Per aandeel steeg de winst tot 0,31 dollar van 0,28 dollar, conform de gemiddelde verwachting van analisten. De omzet nam toe met 13 procent tot 13,4 miljard dollar. Voor het komende jaar heeft de softwarereus zijn winst- en omzetverwachting licht naar boven bijgesteld. Eerder deze maand liet Microsoft weten dat problemen met de spelcomputer Xbox 360 het concern meer dan een miljard dollar zouden kosten. Microsoft bood alle klanten met slecht functionerende apparaten aan deze te vervangen of te repareren. In april kwam aan het licht dat de Xbox soms krassen op speldvd’s kan veroorzaken.

Het Amerikaanse concern Honeywell, producent van onder meer vliegtuigelektronica en thermostaten, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 17 procent meer winst geboekt. Het nettoresultaat kwam uit op 611 miljoen dollar, tegenover 521 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8 procent tot 8,54 miljard dollar. De luchtvaartdivisie van Honeywell, het belangrijkste onderdeel, leverde meer elektronische instrumenten voor cockpits aan vliegtuigfabrikanten als Boeing en Airbus. Ook verkocht het concern in het afgelopen kwartaal meer verwarmings- en ventilatiesystemen aan de bouwsector. De cijfers van Honeywell overtreffen de verwachtingen van analisten. Het concern verhoogde ook de winst- en omzetverwachting voor het gehele jaar.

Het aantal internetgebruikers in China is de voorbije maand gestegen naar 162 miljoen eenheden. Daarmee is de groei in de eerste zes maanden van dit jaar gelijk aan die over het hele vorige jaar. Dit heeft een Chinees staatsinformatiecentrum gemeld. China heeft de grootste internetpopulatie van de wereld. Sinds januari van dit jaar zijn er 25 miljoen Chinese internetgebruikers bijgekomen. China komt daarmee steeds dichter bij de Verenigde Staten, die nog steeds marktleider zijn. In de Verenigde Staten zijn 211 miljoen internetgebruikers actief zijn. Uit het rapport van het China Internet Network Information Center blijkt dat 44,3 miljoen mensen hun mobiele telefoon gebruiken om online te gaan. Het land staat op het punt om derde generatie draadloze standaarden uit te rollen.

ArcelorMittal wil twee fabrieken kopen voor de productie van stalen buizen van Vallourec in Frankrijk. Dit meldt het grootste staalbedrijf ter wereld vrijdagochend. ArcelorMittal heeft hiervoor al voorlopige overeenkomsten getekend. Contractsommen zijn niet bekendgemaakt. Het staalbedrijf doet deze overnames omdat het verder wil groeien in de automobielsector. Daarnaast wil het bedrijf zijn positie op de markt voor pijpen en buizen verder versterken. Beide bedrijven hebben volgens ArcelorMittal een sterke positie op de Europse markt voor stalen buizen. Vallourec Precision Soudage (VPS) produceert ongeveer 100.000 ton gelaste buizen voor de auto-industrie. Het andere overnamedoelwit, Vallourec Composants Automobiles Vitry (VCAC) is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van componenenten voor auto’s.

Meer Nieuws