managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Algen helpen vliegtuigindustrie

Posted by managing21 on juli 20th, 2007

De luchtvaartmaatschappij Air New Zealand en de Amerikaanse vliegtuigconstructeur Boeing werken in het geheim aan biobrandstof voor vliegtuigen. Daarvoor wordt er samengewerkt met de Nieuw-Zeelandse biobrandstof-producent Aquaflow Bionomic Corporation. Als grondstof worden algen gebruikt. Indien het experiment slaagt, zouden de drie partners de eerste milieuvriendelijke vliegtuigbrandstof van de wereld op de markt kunnen brengen.

Er wordt volgens de mediasite Stuff.co.nz beweerd dat Air New Zealand op dit ogenblik een risico-analyse aan het opstellen is. Indien het project de zegen krijgen zou de maatschappij een vliegtuig ter beschikking stellen om op Tasmanië tests uit te voeren. Daarbij zou één motor bevoorraad worden met de biobrandstof, terwijl de andere een toevoer van traditionele brandstof zou krijgen. Boeing-vertegenwoordigers hebben eerder al gezegd dat algen een mogelijke brandstof kunnen vormen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse vliegtuigmaatschappij stelt dat een oppervlakte van 34.000 vierkante meter algen voldoende brandstof zou kunnen leveren om de uitstoot van de vliegtuigindustrie tot nul te herleiden. Aquaflow ontwikkelde tot op dit ogenblik vooral biobrandstoffen voor auto’s, vrachtwagens, bussen en boten. Richard Branson, de topman van Virgin Airline, besprak met Aquaflow ook al de ontwikkeling van biobrandstoffen voor vliegtuigen.

Aquaflow is inmiddels ook gevraagd om toe te treden tot het beroemde Girvan Institute of Technology in het Amerikaanse Silicon Valley. Het bedrijf werd opgericht in oktober 2005, maar werd pas in mei vorig jaar daadwerkelijk operationeel. Winst werd er nog niet gemaakt.