managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bedrijven procederen tegen online veilingen

Posted by managing21 on juli 20th, 2007

Bedrijven proberen volop gebruik te maken van een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof om te beletten dat hun producten door andere aanbieder goedkoper op het internet verkocht kunnen worden. Twee bedrijven hebben inmiddels op basis van de uitspraak stappen ondernomen om de verkoop van hun producten op de veilingsite eBay te verbieden. Op die manier zorgen ze er volgens de Public Citizen voor dat de concurrentie van goedkopere aanbieders uitgeschakeld wordt.

In een eerste zaak daagde cosmeticafabrikant Merle Norman de Amerikaanse Joyce LaBarbera voor de rechter omdat de vrouw cosmetica op eBay te koop aanbood. Volgens Merle Norman heeft LaBarbera de cosmetica gekocht bij een schoonheidssalon, dat in zijn contract met de fabrikant heeft beloofd om de producten niet te zullen doorverkopen op het internet. LaBarbera zegt de cosmetica echter op een rommelmarkt gekocht te hebben, zodat Merle Norman haar niets zou kunnen maken.

Merle Norman zegt het recht te hebben om controle te houden over de distributie van zijn producten. Bovendien stelt het bedrijf dat door de contracten met de schoonheidsalons de garantie kan gegeven worden dat de producten worden gebruikt onder begeleiding van schoonheidsspecialisten, die geoefend zijn in de juiste hygiënische praktijken. “Maar deze contracten zorgen er vooral voor dat de producten alleen in de winkels van Merle Norman gekocht kunnen worden,” aldus Public Citizen.

Ook het technologiebedrijf Innovate Technology (ITI), producent van gespecialiseerde auto-onderdelen, heeft stappen ondernomen om te beletten dat Osvaldo Izquierdo Colon de onderdelen op het internet verder verkocht. Colon verkrijgt zijn onderdelen bij een erkende dealer en verkoopt ze vervolgens met kortingen op eBay. Maar ITI voert aan dat de onderdelen alleen verkocht mogen worden door zijn erkende dealers. Colon overtreedt volgens ITI ook de auteursrechten van het bedrijf.

Innovate Technology zegt zelfs dat er uitdrukkelijke voorafgaandelijke toestemming moet gevraagd worden voor het gebruik van zijn technische gegevens, foto’s, tekeningen, software, productliteratuur, catalogi, handleidingen, promotioneel materiaal en andere vormen van informatie. “Alleen al het lezen van een catalogus zonder voorafgaandelijke toestemming is volgens het bedrijf blijkbaar al een inbreuk op zijn auteursrechten,” aldus nog Public Citizen.

De verkoop van een product aan kortingprijzen is volgens Public Citizen eveneens te vatten onder ongeoorloofd gebruik. Innovate Technology liet de veiling van Colon afbreken. De man heeft inmiddels klacht neergelegd tegen het bedrijf. Innovate Technology voert echter aan het recht te hebben om hun product aan een minimumprijs op de consumentenmarkt te verkopen.