managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Japanners willen Transsiberische spoorverbinding

Posted by managing21 on juli 20th, 2007

Het Japanse industriegroep Mitsui heeft gesprekken aangeknoopt met de Russische spoorwegbeheerder om een Transsiberisch goederentransport op te zetten. Daardoor hoopt Mitsui een logistiek netwerk op te kunnen zetten voor Japanse bedrijven die zich verder op de Russische markt willen ontplooien. Het goederentransport per spoor zou immers een belangrijke tijdwinst opleveren tegenover het vervoer met zeeschepen.

Mitsui wil aantreden als Japans agent van Russkaya Troika, het staatsbedrijf dat het Russische spoorwegnet beheert. De spoorlijn zou de oosterse kuststad Vladivostok verbinden met bestemmingen zoals Moskou en Sint-Petersburg. Die reis zou ongeveer 25 dagen duren. Op dit ogenblik neemt het transport met zeeschepen volgens Mitsui ongeveer 40 dagen in beslag. Mitsui hoopt vooral Japanse autoconstructeurs en elektronicabedrijven te kunnen aantrekken.

De Japanse groep zou een commissie krijgen op de transportkosten die Russkaya Troika zou aanrekenen voor het gebruik van zijn netwerk. Mitsui verwacht ook spoorweginfrastructuur te kunnen leveren en zou tevens voor opslagplaatsen zorgen. Tevens wordt er gedacht om ook een verbinding te leggen tussen de Chinese stad Shanghai en diverse Russische bestemmingen. Mitsui heeft al een reeks opslagplaatsen in Moskou en heeft ook een belang in een vliegtuigmaatschappij die actief is in Rusland.