managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 23rd, 2007

Het staatsluchtvaartbedrijf Dubai Aerospace Enterprise (DAE) heeft een bod gedaan op een meerderheidsbelang in het grootste vliegveld van Nieuw-Zeeland, Auckland International Airport (AIA). Het bod wordt gesteund door het bestuur van de luchthaven. DAE biedt 2,6 miljard Nieuw-Zeelandse dollar (1,5 miljard euro) voor een belang van 51 tot 60 procent in AIA. Het bod ligt politiek gevoelig. Sommige politieke partijen en lokale overheden in Nieuw-Zeeland zijn tegen buitenlandse inmenging in het belangrijke verkeersknooppunt. De luchthaven is sinds mei onderhevig aan overnamespeculatie. Analisten denken dat er een tegenbod zal komen, omdat er veel interesse zou zijn in de drukste luchthaven van het land.

De levering van de eerste Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig in de wereld, staat nog steeds gepland voor het einde van dit jaar. Dat heeft EADS-topman Rüdiger Grube gezegd. EADS is het Europese moederbedrijf van de vliegtuigfabrikant Airbus. Het eerste toestel wordt geleverd aan Singapore Airlines. De bouw van de superjumbo, dat plaats biedt aan 555 reizigers, heeft in de afgelopen jaren fors vertraging opgelopen. Dit kwam onder meer door ruzie in de top van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS en technische problemen zoals de bedrading van het toestel. Onlangs waarschuwde de nieuwe Airbus-baas Thomas Enders voor mogelijke nieuwe problemen bij het prestigeproject.

In Newport Pagnell is de laatste Aston Martin Vanquish vervaardigd. Dat betekent tevens het einde van autoproductie in het kleine Britse plaatsje. Alle modellen van Aston Martin worden voortaan in Gaydon gebouwd, waar in september de DBS aan het productieprogramma wordt toegevoegd. De Vanquish is de oudste Aston Martin uit de huidige line-up. De supersportwagen verscheen in 2001 op de markt. In totaal zijn tussen de 2.000 en 2.500 exemplaren van het model vervaardigd. De Britten bouwden de bolide alleen in zijn thuisbasis Newport Pagnell, waar in een tijdspanne van 50 jaar ongeveer 13.000 verschillende Aston Martins het levenslicht zagen.

De autoconstructeur Mazda heeft 40 miljoen wagens gebouwd. Het jubileumexemplaar rolde in aanwezigheid van topman Hisakazu Imaki en vakbondsafgevaardigden in de fabriek van Ujina van de band. De mijlpaal volgt 75 jaar en negen maanden nadat het eerste voertuig van Mazda, een driewielige vrachtwagen, in oktober 1931 van de band rolde. Mazda is de enige autofabrikant ter wereld die auto’s met rotatiemotoren produceert. Mazda startte met de bouw van lichte vrachtwagens in 1931, maar vervaardigt sinds 1960 personenauto’s. Het eerste personenmodel was de R360 Coupé. Het jubileumexemplaar is een Mazda 2, die in Japan Demio wordt genoemd.

Het Amerikaanse farmaciebedrijf PurduePharma en drie topmanagers moeten een boete van samen 634 miljoen dollar betalen wegens het misleiden van de consument over het verslavingsrisico van de pijnstiller OxyContin. De boete is de hoogste ooit voor een farmaceutisch bedrijf in de Verenigde Staten. Purdue zou tegenover artsen, die het middel voorschrijven, gezwegen hebben over het risico op verslaving van de pijnstiller. Volgens de Amerikaanse overheid steeg het gebruik van het medicijn tussen 1996 en 2001 met een twintigvoud. Het aantal sterfgevallen gerelateerd aan het gebruik, vervijfvoudigde. In 2002 werden 146 sterfgevallen rechtstreeks in verband gebracht met Oxycontin.

Het oliebedrijf Shell mag niet langer proefboringen verrichten in het noorden van Alaska. Het verbod geldt in ieder geval tot volgende maand, wanneer een rechtszitting is gehouden over de mogelijk nadelige gevolgen voor het milieu. Dat heeft het federale hof van beroep in de Verenigde Staten bepaald. In februari kreeg Shell toestemming om proefboringen te doen in de Beaufortzee, op zoek naar olie. Daarvoor was het de bedoeling om deze zomer vier putten te boren. Diverse milieugroeperingen kwamen daartegen in opstand. Zij vrezen voor de gevolgen voor walvissen en ijsberen in het gebied. Ook vragen zij zich af of het mogelijk is olievlekken op te ruimen als die in het ijskoude zeewater terechtkomen.

Hoewel veel computergebruikers trouw blijven aan Windows XP en nog niet overgestapt zijn op Windows Vista, plant Microsoft reeds een volgende versie van het besturingssysteem. De codenaam van de nieuwe Windows is Seven, maar veel meer informatie is er nog niet vrijgegeven. Het softwarebedrijf zal waarschijnlijk niet veel aan de basis van Windows veranderen. Net zoals bij Vista zijn er verschillende uitvoeringen voor particuliere en zakelijke gebruikers. Mogelijk wordt de nieuwe Windows wel aangevuld met bijkomende, betalende abonnementsdiensten. Microsoft hoopt dat Seven in 2010 gelanceerd kan worden, maar dat staat nog niet vast.

De Duitse auto- en motorfietsenfabrikant BMW neemt de Italiaanse producent van motorfietsen Husqvarna Motorcycles over. Financiële details werden niet naar buitengebracht. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Europese kartelautoriteiten. BMW wil Husqvarna als zelfstandig merk laten doorgaan. Husqvarna maakt onderdeel uit van het Italiaanse concern Agusta. Het van oorsprong Zweedse Husqvarna werd in 1986 door de Italianen overgenomen. Het bedrijf, dat zijn basis heeft in de noordelijke Italiaanse regio Varese, maakt hoofdzakelijk crossmotors. Er werken ongeveer 240 mensen. In 2006 werden ongeveer 12.000 motorfietsen geproduceerd door Husqvarna.

De consumptie van biobrandstoffen in de Europese Unie is het afgelopen jaar fors gegroeid, met bijna 80 procent, ten opzichte van 2005. Dat blijkt uit cijfers van het Observatorium voor hernieuwbare energiebronnen in Parijs. Toch zullen de meeste EU-lidstaten volgens het Observatorium het Europese doel van 5,75 procent biobrandstof op de totale brandstofconsumptie per 2010 niet halen. Onder biobrandstoffen vallen vooral biodiesel, maar ook bio-ethanol, plantaardige oliën en biogassen. De productie van biogas groeide vorig jaar met 13,6 procent, ten opzichte van 2005. Duitsland en Groot-Brittannië produceerden het meeste biogas.

Wereldwijd is het totaal aantal verstuurde spam in het tweede kwartaal van 2007 met 9 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft computerbeveiligingsbedrijf Sophos gemeld. Via computers in de Verenigde Staten is het tweede kwartaal de meeste ongewenste e-mail gestuurd. Bijna 20 procent van de spam is afkomstig van computers uit dat land. Op de tweede plek komt China met ruim 8 procent, gevolgd door Zuid-Korea met 6,5 procent. Nederland is verantwoordelijk voor 0,8 procent van de ongevraagde e-mail. Dat is 0,2 procent minder dan een kwartaal eerder. Wereldwijd gezien staat Nederland 28e op de lijst van verspreiders van spam.

Meer Nieuws