managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Computervirus is kwarteeuw oud

Posted by managing21 on juli 23rd, 2007

Het computervirus viert deze maand zijn vijfentwintigste verjaardag. In juli 1982 lanceerde de 15-jarige Amerikaanse student Richard Skentra immers het virusprogramma Elk Cloner, dat zijn slachtoffers bestookte met een rijm dat op een leeg scherm verscheen. Het was een zuivere pesterij, maar daar is al lang geen sprake meer. Vooral de witte boordencriminaliteit heeft er zich meester van gemaakt.

Richard Skentra mocht de computers van zijn vrienden niet meer gebruiken omdat hij er voortdurend geintjes mee uithaalde. Hij gaf hen dan maar een computerspel op een diskette waarin het virus verborgen zat. Het rijm floepte tevoorschijn als de gebruiker het spel voor de vijftigste keer aanklikte. Op die manier slaagde hij er toch weer in zijn vrienden een hak te zetten.

Maar van pesterijen is al lang geen sprake meer. Virussen worden nu vooral verspreid door criminelen die hun slachtoffers proberen te saboteren of geld afhandig te maken. Vaak wordt ook een computer overgenomen en gebruikt om spam te verspreiden of bepaalde websites lam te leggen. Uit een recent onderzoek van internetbeveiliger Symantec blijkt dat er eind vorig jaar wereldwijd 6 miljoen computers waren gegijzeld. Dat is 30 procent meer dan tijdens de vorige zomer.