managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duitse steun voor Theseus-project

Posted by managing21 on juli 23rd, 2007

De Duitse regering mag 120 miljoen euro staatsteun geven aan enkele Duitse bedrijven voor onderzoek naar een internetzoekmachine die het Amerikaanse Google moet kunnen beconcurreren. De Europese Commissie heeft daar zijn toestemming voor gegeven. Het onderzoeksproject – Theseus – moet leiden tot de meest geavanceerde zoekmachines van de wereld.

Geklaagd wordt dat bureaucratische belemmeringen Europa een technologische achterstand bezorgen tegenover de Verenigde Staten. De Duitse overheid mag nu de bedrijven Siemens, SAP, Deutsche Thomson en Empolis financieren om het fundamentele onderzoek te doen. Vervolgens zal aan kleinere bedrijven worden gevraagd de uitwerking van het project verder te zetten. Theseus mag tot 2011 gesteund worden.

Ook Frankrijk wil 90 miljoen investeren in Quaero, een gelijkaardig project van het Franse technologiebedrijf Thomson. Quaero moet op desktops, mobiele telefoons en televisies kunnen draaien en is bedoeld voor filmmakers, televisie-bedrijven en iedereen die audiovisuele producties maakt of gebruikt. Met Quaero zouden ook digitale bibliotheken gebouwd moeten kunnen worden.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Frankrijk en Duitsland zouden samenwerken aan een gemeenschappelijk project, maar dat werd door onderlinge onenigheid afgevoerd. Men raakte het onder meer niet eens over de financiering.