managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Telewerken heeft nog weg af te leggen

Posted by managing21 on juli 30th, 2007

Er scheelt nog heel wat met het telewerken. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Pearn Kandola. Onder meer wordt gesteld dat er ongeschikte personen worden aangenomen, dat de telewerkers onvoldoende begeleid worden en ook niet de geschikte communicatiemiddelen krijgen. Vooral mismanagement heeft volgens de onderzoekers grote gevolgen voor het succes van mobiele medewerkers.

De onderzoekers stellen dat zowel een teveel als een tekort aan communicatie een negatieve impact hebben op de prestaties van de telewerkers. “Een gebrek aan regelmatig contact kan leiden tot stresstoename en gevoelens van isolatie, terwijl micromanagement het vertrouwen ondermijnt,” citeert het magazine Computable het onderzoek. Dat is niet onbelangrijk wanneer men weet dat in 2009 een kwart van het wereldwijde werknemersbestand uit mobiele werkers zal bestaan.

Werknemers die goed functioneren en succesvol zijn in een mobiele rol zijn volgens de onderzoekers zelfmotiverend, flexibel, extrovert en onafhankelijk. “Bedrijven moeten bij het werven van nieuw personeel letten op deze eigenschappen,” wordt er opgemerkt. “Met de groei van het aantal mobiele medewerkers moeten organisaties zich bovendien verzekeren van geschikt leiderschap voor hun teams.”

Daarbij wordt opgemerkt dat managers mobiele werknemers niet op dezelfde manier mogen behandelen als hun medewerkers op kantoor. “Ze moeten in staat zijn efficiënt te communiceren en relaties op te bouwen met een flexibele managementstijl, die ze aanpassen naar de verschillende persoonlijkheden binnen het team,” aldus de onderzoekers. “Organisaties moeten zich er daarnaast van verzekeren dat ze de juiste middelen en hulpbronnen beschikbaar hebben voor mobiele medewerkers.”

In Europa groeit telewerken het snelst in noordelijke landen. Nederland is koploper (46 procent), gevolgd door Finland (45 procent). Helemaal onderaan staan Spanje (17 procent) en Portugal (8 procent). Dit grote verschil is deels toe te schrijven aan de network-readiness van een land, maar ook culturele verschillen spelen een belangrijke rol. Culturen die georiënteerd zijn op een fysieke dialoog zijn langzamer in het aanvaarden van mobiel werken.