managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Derde wereld gelooft in betere toekomst

Posted by managing21 on juli 30th, 2007

Inwoners van armere landen zijn het meest positief over de toekomst. In tegenstelling tot inwoners van rijke landen verwachten zij dat hun kinderen een beter leven zullen hebben. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Pew Global Attitudes Project (GAP) in 47 landen. In China is men het meest positief gestemd. Vooral economische groei blijkt een gevoel van optimisme op te wekken.

Een meerderheid van de ondervraagden uit Noord-Amerika, West-Europa en Japan gelooft dat de volgende generatie in hun landen slechter af zal zijn. In Frankrijk is 80 procent van de bevolking pessimistisch gestemd, maar dat geldt ook voor Duitsland (75 procent) en Japan (70 procent). In meer dan twee derde van de ontwikkelingslanden is de meerderheid echter optimistisch over de toekomst.

In China is men het meest optimistisch. Daar verwacht 86 procent van de bevolking een beter leven voor de volgende generatie. Ook in de rest van Azië en in Zwart-Afrika zijn de mensen opvallend optimistisch. Van alle onderzochte Aziatische en Afrikaanse landen bleek alleen de bevolking in Uganda en Tanzania minder positief gestemd te zijn voor de toekomst. Vooral economische groei lijkt het optimisme te stimuleren.

In Latijns-Amerika en de Arabische wereld zijn de meningen meer verdeeld. Van de Latijns-Amerikanen zijn de Chilenen het meest optimistisch. Ruim 66 procent gelooft er in een betere toekomst, maar in Brazilië verwacht 64 procent een verslechtering van de situatie. Onder Arabieren zijn Marokkanen veruit het meest optimistisch. Daar ziet 67 procent de toekomst rooskleuriger, maar bij de Palestijnen in de bezette gebieden verwacht slechts 18 procent een betere toekomst.