managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gaz heeft interesse in Ford-divisie

Posted by managing21 on juli 30th, 2007

De Russische autoconstructeur Gaz zou interesse hebben in de luxedivisie van de Amerikaanse autobouwer Ford. Ook Volvo zou een overnamedoelwit kunnen vormen voor het Russische autoconcern. Gaz heeft inmiddels gewezen topfiguren van beide westerse merken in zijn raad van bestuur hebben opgenomen. Het Russische concern heeft ook al de licentie gekocht van de Dodge Stratus en Chrysler Sebring.

“Gaz-topman Oleg Deripaska heeft interesse laten blijken in de luxedivisie van de Amerikaanse autobouwer Ford,” aldus het magazine Automobilwoche. “Onlangs is Martin Leach, de gewezen topman van de Europese divisie van Ford, toegetreden tot het bestuur van Gaz. Daaruit zou kunnen blijken dat de Russische fabrikant geïnteresseerd is in het westerse merk. Ook gewezen Volvo-topman Erik Eberhardson zetelt in de Gaz-bestuursraad.”

De Russische autoconstructeur heeft eerder bekend gemaakt door fusies of overnames te willen groeien. Gaz heeft onlangs al de licentie gekocht van de Dodge Stratus en de Chrysler Sebring. Daarin investeerde Gaz tot op dit ogenblik al 150 miljoen dollar. Die productie zou begin volgend jaar worden opgestart. Gaz wil jaarlijks 65.000 exemplaren van de Amerikaanse modellen bouwen.

Gaz (Gorkovski Avtomobilny Zavod) is onder meer het moederbedrijf van Volga. Het bedrijf ging in 1929 van start met de steun van Ford. In 2006 nam Gaz ook al LDV, een Britse fabrikant van bestelwagens, over.