managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Tibotec doet aanvraag voor nieuwe aidsremmer

Posted by managing21 on juli 30th, 2007

Het farmabedrijf Tibotec, een spin-off van Janssen Pharmaceutica, heeft bij het European Agency for the Evaluation of Medicinal Products (EMEA) de verkoopsvergunning gevraagd voor een nieuwe non-nucleo-side reverse transcriptaseremmer (TMC 125). Het betreft hier volgens Tibotec één van de meest efficiënte aidsremmers die ooit werden ontdekt. Daarnaast heeft Tibotec een nieuw aids-product in de pijplijn zitten.

Een nnrt-remmer is een product dat belet dat het virus zich in het erfelijk materiaal van gezonde cellen kan nestelen. Het middel zorgt ervoor dat het virus zich vanuit geïnfecteerde cellen niet verder kan verspreiden. De geestelijke vader van deze geneesmiddelen is Dr. Paul Stoffels, die als vorser werkzaam was van Janssen-Pharma en nauw samenwerkte met Dr. Paul Janssen. Daarna ging hij aan de slag met Tibotec.

Paul Stoffels geniet een internationale faam als vorser en ontwikkelaar. Als Tibotec goedkeuring van de Europesees geneesmiddelenagentschap heeft verkregen, zal het zijn nieuwe product commercialiseren op de Europese markt en een aantal andere, nog niet nader gekende, landen. De commerciële benaming van het nieuwe product werd nog niet vrijgegeven.

Daarnaast heeft Tibotec ook een nieuw aids-product in de pijplijn. Het middel bevindt zich in de derde ontwikkelingsfase. (Felixcius)