managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Kantoorprinter gelijk aan passief roken

Posted by managing21 on juli 31st, 2007

Een kantoorprinter kan net zo veel schade toebrengen aan de longen dan de deeltjes die vrijkomen als iemand rookt. Dit blijkt uit een onderzoek van Australische wetenschappers. Zij kwamen tot de vaststelling dat ruim 30 procent van alle printers gevaarlijke hoeveelheden kleurstof uitstoten in de lucht. De wetenschappers dringen dan ook aan op een verplichte gezondheidswaarschuwing bij bepaalde types printers.

Wetenschappers van de Technologische Universiteit van Queensland stelden tijdens hun onderzoek vast dat bijna één op drie printers een ultrakleine deeltjes kleurstofachtig materiaal uitstoten. Ze vergelijken de gevolgen voor de omgeving met passief roken. De deeltjes zijn zo klein dat ze de longen kunnen binnendringen en diverse gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Dat kan gaan van ademhalingsmoeilijkheden tot meer chronische aandoeningen.

De wetenschappers hebben de Australische overheid dan ook opgeroepen om deze types uitstoten te reguleren. Ze zijn van oordeel dat bepaalde typen printers een gezondheidswaarschuwing zouden moeten dragen. Tijdens de kantoortijden ligt volgens hen het aantal schadelijke deeltjes vijf keer hoger. Het probleem verergert als er nieuwe cartridges worden gebruikt en wanneer grafieken en beelden grotere hoeveelheden kleurstof vereisen.