managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Congo herstelt elektriciteitscapaciteit

Posted by managing21 on juli 31st, 2007

De Democratische Republiek Congo krijgt van de Wereldbank een lening van 178 miljoen dollar. Dat geld moet gebruikt worden om het Congolese elektriciteitsbedrijf Snel toe te laten om zijn netwerk te herstellen en op die manier de mijnsector in Katanga aan te zwengelen. De verbinding van de Inga-dam in de monding van de Congo-rivier naar Katanga heeft door gebrek aan onderhoud de voorbije decennia veel van zijn capaciteit verloren.

De elektriciteitsverbinding tussen de Inga-dam en Katanga is 1.700 kilometer lang en is daarmee de langste van de hele wereld. “De lening van de Wereldbank moet ervoor zorgen dat de Congolese mijnindustrie tenvolle gebruik kan maken van de 500 megawatt capaciteit van de Inga-dam,” meldt BBC News. De verbinding zal ook doorgetrokken worden tot de grens met Zambia, zodat Congo kan inpikken op de elektriciteitsmarkt van zuidelijk Afrika.

De werken zullen ongeveer vier jaar in beslag nemen. De Wereldbank stipt aan dat ook de gewone Congolese bevolking van het project zal kunnen profiteren. “Door de grotere capaciteit, zal de mijnindustrie zich kunnen uitbreiden en een groot aantal extra jobs creëren,” wordt er opgemerkt. “Bovendien zullen door deze groei ook andere commerciële activiteiten kunnen opgezet worden en kan de export worden opgedreven.”

Hoewel Congo een enorm waterkrachtpotentieel heeft, is slechts 6 procent van de bevolking aangesloten op het elektriciteitsnet. Zelfs de omwonenden van de Inga-dam moeten bruinkool gebruiken als brandstof. Er zijn echter plannen om de capaciteit van de Inga-dam op te voeren. Daardoor zou voldoende elektriciteit kunnen opgewekt worden om het hele Afrikaanse continent van energie te voorzien.