managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Splitsing Agfa-Gevaert blijft prioriteit

Posted by managing21 on juli 31st, 2007

Agfa-Gevaert blijft zich in eerste instantie focussen op de geplande splitsing. Dat zegt Ludo Verhoeven, voorzitter van de raad van bestuur van Agfa-Gevaert, ter gelegenheid van de voorstelling van de halfjaarcijfers van de beeldvormingsgroep. Ludo Verhoeven bevestigde daarbij dat er geïnteresseerde partijen zijn om in één van de gesplitste groepen te stappen, maar hij benadrukte dat een verkoop geen absolute prioriteit is.

agfa1.jpg

Ter gelegenheid van de presentatie van zijn halfjaarcijfers maakte Agfa-Gevaert bekend dat er een nieuwe tijdlijn werd opgesteld voor de opsplitsing van de beeldvormingsgroep in Agfa Graphics, Agfa Healthcare en Agfa Materials. Dat bericht leidde tot speculaties over de uiteindelijke uitkomst van deze operaties, waarbij vooral gedacht werd aan een verkoop in plaats van een beursgang.

Ludo Verhoeven wees er echter op dat dit wel degelijk speculaties zijn. “Onze eerste prioriteit blijft de opsplitsing van de groep,” voerde hij aan. “Er is inderdaad interesse voor bepaalde activiteiten en voor de toekomst van het bedrijf en de aandeelhouders is het onze plicht om elk degelijk voorstel te bestuderen. Maar dit betekent in het geheel niet dat er op een daadwerkelijke verkoop wordt aangestuurd.”

De absolute onafhankelijkheid van de drie entiteiten zal volgens Ludo Verhoeven uitgevoerd worden op basis van de sluitingsbalans op 31 december van dit jaar. “De beursnotering van de onafhankelijke ondernemingen zal tegen de zomer van volgend jaar een feit zijn,” voert hij aan. “Deze nieuwe tijdslijn geeft ons ook de mogelijkheid om de relatieve voordelen van externe interesses af te wegen tegen die van een splitsing.”

Ludo Verhoeven benadrukt dat het uitstel van de opsplitsing niets te maken heeft met interesses van derde partijen. “Ook zonder die belangstelling zouden we tot een uitstel zijn overgegaan,” voert hij aan. “Het uitstel geeft ons immers de kans om operationele verbeteringen door te voeren en het management van de drie entiteiten te versterken met het oog op die onafhankelijkheid.”