managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 1st, 2007

Na precies drie maanden touwtrekken, kan Rupert Murdoch dan toch zeggen dat hij de eigenaar is van Dow Jones, het moederhuis van de gezaghebbende Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Murdoch wist genoeg leden van de grootaandeelhoudende familie Bancroft te overtuigen. Hij betaalt 5 miljard dollar voor Dow Jones. Een groot gedeelte van de Bancroft-familie voelde niets voor de verkoop van het bedrijf, temeer omdat ze vreesden dat The Wall Street Journal zijn journalistieke onafhankelijkheid zou kunnen verliezen. Dat de Bancrofts alsnog instemden met de verkoop van Dow Jones kwam toch nog als een verrassing. De afgelopen weken had het geruzie in de familie bij beleggers en analisten de vrees doen ontstaan dat Murdoch alsnog bot zou vangen. De hardnekkige weigering van Murdoch om het bod nog eens te verhogen, hielp ook al niet.

Een Indisch tijdschrift dat voor en door prostituees wordt gemaakt is zo succesvol dat er plannen zijn om uit te breiden. Momenteel worden duizend tijdschriften gratis onder de ongeveer twee miljoen prostituees verspreid. Dat gebeurt nu in het Hindi en in het Engels, maar het is de bedoeling dat er ook een versie in het Bengaals verschijnt. Opmerkelijk aan het maandblad Red Light Despatch, dat een kijkje geeft in het leven van de Indiase prostituees, is dat er geen foto’s in staan. De verslaggevers schrijven en dichten over de duistere wereld van pooiers, gewelddadige klanten en de dromen en talenten van mensen uit de seksindustrie.
Het blad is een platform voor de prostituees. De vrouwen krijgen een vergoeding voor hun bijdragen om te laten zien dat ze daarmee een respectvol bestaan kunnen opbouwen. De verslaggevers uit de seksindustrie worden door twee journalisten begeleid. Er zijn plannen om het blad een aantrekkelijker vormgeving te geven.

Deutsche Bank betaalt 1,4 miljard euro om de levensverzekeraar Abbey Life Assurance over te kopen van de Britse bank Lloyds TSB. Abbey Life beheert hoofdzakelijk groepsverzekeringen. Eind vorig jaar bedroeg het beheerde vermogen 17,3 miljard euro. In 2006 boekte Abbey Life een winst van 113 miljoen euro. Sinds 2000 schrijft Abbey Life geen nieuwe polissen meer uit. Lloyds TSB, de vijfde Britse bankengroep, verkoopt Abbey Life omdat dit naar eigen zeggen in het belang is van de groep. Dat betekent dat Abbey Life geen kernactiviteit is en de verkoop Lloyds TSB de kans biedt zijn kapitaal efficiënter aan te wenden. Deutsche Bank ziet Abbey Life dan weer als een opportuniteit om zijn positie als belangrijke speler op de internationale kapitaalmarkten verder uit te bouwen. Lloyds TSB realiseerde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 3 miljard euro.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair boekte in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar een nettowinst van 138,9 miljoen euro. Dat is 23,2 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In juni kwam de Ierse budgetvlieger nochtans twee weken na elkaar met een winstwaarschuwing. Aangekondigd werd dat de prijzenoorlog de komende winter zo fel zou zijn dat topman Michael O’Leary rekening hield met verlies in de periode oktober-maart. Die primeur in de geschiedenis van de groep had tot gevolg dat het aandeel in korte tijd ruim 10 procent daalde. Het mooie resultaat was de combinatie van stabiele tarieven in combinatie met een toename van het aantal passagiers met 18 procent. Bovendien wordt het aandeel van ontvangsten uit het inchecken van bagage, eten en drinken aan boord, commissie op de verkoop van hotelkamers en huurauto’s steeds groter.

Shell verwacht de komende jaren 15 tot ruim 18 miljard euro te investeren in de verdere ontginning van teerzanden in Canada. Dat blijkt uit een ingediende aanvraag bij de Canadese autoriteiten voor een vergunning voor de bouw van een verwerkingsfaciliteit. Het complex, waar synthetische olie uit enorme hoeveelheden teerzand wordt gewonnen, kan Shell op termijn 400.000 vaten olie van 159 liter per dag opleveren. De bouw begint in 2009, waarna de installatie in 2012 in gebruik kan worden genomen. Er is ook een aparte aanvraag voor de uitbreiding van het lopende Athabasca-project op komst. Samen met de uitbreiding van het Athabasca-project, waarin Shell samenwerkt met Chevron Canada en Western Oil Sands, kan de productie uit de teerzandenactiviteiten in Canada oplopen naar 770.000 vaten olie per dag. De eigen productie bedraagt momenteel wereldwijd minder dan 3,5 miljoen vaten per dag.

De Duitse bandenfabrikant Continental, die voor 11,4 miljard euro de auto-elektronicadivisie VDO van Siemens overneemt, heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 303,2 miljoen euro tegen 201,7 miljoen euro een jaar eerder. Dat heeft de autotoeleverancier bekend gemaakt. De omzet van Continental steeg naar meer dan 4 miljard euro. Continental profiteerde van hogere winstmarges omdat de grondstofprijzen minder snel stegen terwijl de verkoopprijzen werden verhoogd. De winst viel iets hoger uit dan verwacht, terwijl de omzet overeen komt met de prognoses. Het bedrijf bevestigde zijn verwachtingen voor de rest van het jaar. Continental kondigde eind juni de overname van Siemens VDO aan. Het is de grootste acquisitie ooit door het concern. Dankzij de overname wordt Continental één van de grootste producenten van auto-elektronica ter wereld.

Het Duitse modeconcern Hugo Boss heeft in de eerste helft van dit jaar de winst en omzet zien toenemen, mede dankzij een sterke groei in Centraal- en Oost-Europa. Ook de Chinese markt leverde volgens het bedrijf een aanzienlijke bijdrage. De omzet steeg met 11 procent ten opzichte van de eerste helft van 2006 en kwam uit op 784 miljoen euro. In het midden en oosten van Europa bedroeg de omzetstijging zelfs 40 procent, terwijl het concern in China een kwart meer verkocht. De nettowinst nam toe met 18 procent tot 64 miljoen euro. Hugo Boss, van oorsprong een mannenmerk, haalde een flink deel van de groei uit de damesdivisie. De omzet steeg daar met 38 procent tot 100 miljoen euro. De verkoop van schoenen en lederen accessoires nam toe met 20 procent. Uit de eigen winkelketen haalde Hugo Boss een omzet van 109 miljoen euro, 27 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Autoconstructeur General Motors is in het tweede kwartaal van dit jaar op een nettowinst uitgekomen van 891 miljoen dollar, onder meer dankzij kostenbesparingen en een sterke verkoop buiten de Verenigde Staten. Een jaar eerder leed het autoconcern nog een verlies van 3,4 miljard dollar. Als gevolg van hoge arbeidskosten en een afnemende autoverkoop in Noord-Amerika leed het concern in de afgelopen twee jaar een verlies van in totaal meer dan 12 miljard dollar. Om de Noord-Amerikaanse activiteiten weer winstgevend te maken, is General Motors bezig met een herstructurering waarbij meer dan 34.000 banen verdwijnen. De autoverkoop in Noord-Amerika ging in de afgelopen drie maanden met 7 procent omlaag. In het Verre Oosten steeg de verkoop echter met meer dan 8 procent en in Latijns-Amerika zelfs met 20 procent. In Europa nam de verkoop met bijna 5 procent toe.

Kopieën van duizenden historische video-opnames in bezit van het Amerikaanse Nationaal Archief worden via de website Amazon.com te koop aangeboden. Het bedrijf CustomFlix Labs gaat het beeldmateriaal digitaliseren en op dvd zetten. Het Nationaal Archief in Washington krijgt vervolgens een kopie waarmee het materiaal digitaal behouden blijft. Eerst wordt de collectie nieuwsuitzendingen uit de periode 1920-1967 op dvd gezet. Hierin is onder andere het beroemde debat tussen toenmalig Amerikaans vice-president Richard Nixon en sovjetleider Nikita Chroesjtsjov uit 1959 opgenomen. De twee spraken elkaar destijds in Moskou bij een opstelling van een moderne Amerikaanse keuken. Ook zijn er beelden van een jonge Fidel Castro na de Cubaanse revolutie. De dvd’s – de eerste zes zijn al verkrijgbaar – kosten 19.99 dollar per stuk.

Koolstofdioxide is niet de grote boosdoener bij de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Dat is de conclusie van een rapport van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). Dat koolstofdioxide (CO2) wel degelijk een rol speelt bij de opwarming van de aarde wordt niet betwist. “Alleen kan het onmogelijk de doorslaggevende rol zijn die er nu van wordt gemaakt,” zegt klimatoloog Luc Debontridder. “Niet CO2 maar waterdamp is het belangrijkste broeikasgas. Dat is verantwoordelijk voor ruim 75 procent van het broeikaseffect. Dat zijn louter wetenschappelijke feiten, maar door de film van Al Gore is de invloed van CO2 zo gehypet dat niemand die feiten nog in rekening neemt. Alles wordt eenzijdig aan CO2 toegeschreven. Terwijl de hele reeks warme winters die we de laatste jaren hebben gehad, simpelweg een gevolg zijn van de Noord-Atlantische schommeling. Dat heeft nu echt eens niets met CO2 te maken.”

Meer Nieuws