managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Twijfels over nut elektronische patiëntendossiers

Posted by managing21 on augustus 1st, 2007

Het Britse verplegend personeel heeft zijn twijfels over het nut van elektronische patiëntendossiers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Royal College of Nursing. Hoewel twee derde van het verplegend personeel voorstander zegt te zijn van dergelijke patiëntenbestanden, voegt meer dan één op de twee betrokkenen daar aan toe niet van oordeel te zijn dat deze toepassingen de veiligheid van de patiënt verhogen.

“Bijna één op de drie ondervraagden zei niet zeker te zijn of deze Electronic Patient Records (EPR) veiliger zijn dan het traditionele papieren systeem,” aldus het magazine Kablenet. Slechts één op de tien respondenten gaf toe deze EPR-systemen geregeld te gebruiken. Bijna twee op drie Britse verplegers merkte op nog nooit met deze elektronische patiëntendossiers gewerkt te hebben.

Eén van de problemen daarbij is het gebrek aan informatica-opleiding. Ongeveer 55 procent van de respondenten zei geen gespecialiseerde opleiding gekregen te hebben om met de apparatuur te werken, terwijl 80 procent van oordeel is dat een dergelijke vorming wel degelijk nodig is. Bovendien zegt 16 procent dat ze de apparatuur met teveel collega’s moet delen, zodat ze er onvoldoende gebruik van kunnen maken.