managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Second Life verbiedt online gokken

Posted by managing21 on augustus 1st, 2007

In de virtuele wereld van Second Life is online gokken niet langer toegelaten. Dat heeft het bedrijf Linden Lab, eigenaar van de website, beslist na een consultatie van de Amerikaanse FBI. Die onderzocht op vraag van Linden Lab of de activiteiten op Second Life binnen de wettelijke grenzen vielen. Sinds oktober vorig jaar zijn in de Verenigde Staten alle vormen van online gokken verboden.

“Indien er toch nog gokactiviteiten worden opgemerkt, zullen die door Linden Lab verwijderd worden,” schrijft The Times. “Bovendien loopt de gebruiker het risico dat zijn lidmaatschap van Second Life wordt geschorst en geschrapt. Linden Lab zou ook details over de verboden transactie bekend kunnen maken aan de financiële autoriteiten.” De maatregel geldt ook voor gebruikers die niet in de Verenigde Staten woonachtig zijn.

Op Second Life worden elke dag voor meer dan 1,5 miljoen dollar transacties gedaan. Tot nu toe heeft geen enkele regering virtuele transacties proberen te belasten, maar het Britse Fraud Advisory Panel waarschuwt ervoor dat criminelen in Second Life grote sommen geld zouden kunnen verhandelen, zonder dat opgemerkt wordt. Inmiddels is in Canada gestart met de opleiding van speurders die gespecialiseerd zijn in Second Life.

Volgens de Brit Anthony Smith, die in Second Life een virtueel casino heeft opgericht, betekent het verbod voor Second Life het begin van het einde. David Naylor, jurist bij het kantoor Field Fisher Waterhouse, voorspelt dat de groeiende activiteiten in Second Life in de toekomst tot een grote reeks gerechtelijke geschillen zullen leiden.