managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Harry Potter keerpunt voor audioboeken

Posted by managing21 on juli 9th, 2006

Uitgevers van audioboeken zien hun markt jaarlijks met tientallen procenten stijgen. Dat zegt het online magazine Emerce. Blinden en slechtzienden zijn immers niet meer de enige doelgroep van het medium, maar onderweg met de auto blijken ook kinderen en forenzen steeds naar audioboeken te grijpen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse uitgeverij Rubinstein werd het keerpunt gevormd door het eerste luisterboek van Harry Potter.

 

De sector van de audioboeken blijft echter nog heel bescheiden tegenover de papieren versies. In het Nederlands taalgebied zou jaarlijks ongeveer 20.000 nieuwe fysieke titels verschijnen, tegenover 500 audiotitels. De beststeller van Dan Brown, ‘De Da Vinci Code’, haalde in Nederland een oplage van ongeveer een half miljoen fysieke exemplaren. Van de audioversie werden 20.000 exemplaren aan de man gebracht.

Volgens Rubinstein zijn de zomer en het najaar de beste periodes voor de verkoop van audioboeken. Ondanks het nog relatief beperkte aanbod, vinden uitgevers het volgens Rubinstein steeds interessanter om behalve een fysieke versie, ook een digitale luisterversie van een boek aan te bieden. De Nederlandse uitgeverij zelf overweegt ook de verkoop van downloads. Daarbij zullen uitgevers, net zoals muziekuitgevers, ook gebruik moeten maken van een digitaal rechtenbeheer, zodat illegale verspreiding kan worden tegengegaan. Home Academy is al gestart met dergelijke downloads, waarbij vooral hoorcolleges aangeboden worden.