managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nederland heeft heimwee naar gulden

Posted by managing21 on juli 9th, 2006

Steeds meer Nederlanders willen opnieuw met guldens betalen. Volgens het onderzoeksbureau GfK heeft 51 procent van de Nederlandse bevolking een voorkeur voor de oude nationale munt. Dat is elf procent meer dan vier jaar geleden. Vooral lagere inkomens en gepensioneerden blijken heimwee te hebben naar de gulden, maar ook in andere bevolkingscategorieën hunkeren velen terug naar de gulden. 

De onderzoekers denken dat veel Nederlanders teleurgesteld zijn in de euro. Daarbij wordt door velen gesteld dat de euro voor gevoelige prijsstijgingen heeft gezorgd. Bovendien stelde een kwart van de ondervraagden nog meer dan een jaar nodig te hebben om aan de euro te wennen. Twee derde zei al gewend te zijn aan de Europese munteenheid. Twee jaar geleden was dat nog 51 procent.

Meer dan tachtig procent van de Nederlanders zegt bedragen nog altijd wel om te rekenen in gulden. Dat is vooral het geval bij grote uitgaven. Twee jaar geleden was dat nog 92 procent. Verder blijkt een groot gedeele van de Nederlanders voorstander te zijn van een afschaffing van de euromuntjes van één en twee cent.