managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

India herstelt oude Mughal-route

Posted by managing21 on augustus 2nd, 2007

Het Indische Hooggerechtshof heeft bepaald dat een zestiende eeuwse weg door de natuurreservaten Hirpora, Lachipora en Limber in Kashmir moet hersteld worden. Milieuverenigingen hebben jarenlang gevochten om de werken aan de Mughal-weg tegen te houden. Het gebied is immers de biotoop van de bedreigde markhor-geiten. Zij zullen nu echter in een ander gebied ondergebracht worden.

De markhor-geit leeft in de bergachtige gebieden van Kashmir in India en Pakistan en wordt vooral gejaagd voor zijn vlees, maar ook voor trofeeverzamelaars. India zou in totaal nog een 300-tal exemplaren van de soort tellen, waarvan het grootste gedeelte in Hirpora, Lachipora en Limber leven. Maar de rechter heeft nu beslist dat een eeuwenoude weg door het gebied door de overheid hersteld mag worden, ondanks protesten van milieuverenigingen.

De rechter besliste wel dat de overheid voor de geiten een ander gebied zou moeten reserveren. In de omgeving zou al een nieuw terrein van 150 vierkante kilometer zijn voorzien. Volgens de natuurautoriteiten van Kashmir heeft de Indische regering over een periode van vijf jaar een bedrag van 4,2 miljoen dollar voorzien voor de redding van de markhor-geit.

De oude Mughal-weg verbindt Srinagar, de zomerhoofdstad van Kashmir, met de districten Poonch en Rajouri. De werken vergden een investering van 60 miljoen dollar, maar werden stopgezet toen milieuverenigingen naar de rechter stapten. De Mughal-route moet een toeristische attractie worden en moet ook de troepenbeweging van het Indische leger in de regio vergemakkelijken.