managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 3rd, 2007

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS bevestigt dat Libië het wapencontract met Frankrijk, om antitankraketten ter waarde van 168 miljoen euro te kopen, afgerond heeft. Over het contract werd achttien maanden onderhandeld. Ook preciseert EADS dat de laatste hand wordt gelegd aan het contract met Libië over communicatiesystemen, na meerdere maanden van onderhandelen. De Franse minister van defensie Hervé Morin zei dan weer dat Libië een intentieverklaring heeft ondertekend om antitankraketten te kopen van Frankrijk. De contracten zijn niet formeel getekend. Een officiële Libische bron in Tripoli kondigde aan dat zijn land een contract had getekend met raketbouwer MBDA, wereldleider op het vlak van geleide wapens en filiaal van het Europese lucht-en ruimtevaartconcern EADS, voor de aankoop van antitankraketten.

Unilever verwacht dat het werknemersbestand in de komende vier jaar met 20.000 zal afnemen. Die daling zal voor het leeuwendeel in Europa plaatsvinden. Dat heeft bestuursvoorzitter Patrick Cescau van Unilever gemeld bij de voorstelling van de kwartaalcijfers. Het bedrijf kondigde daarbij een versneld kostenbesparingsprogramma aan, om in 2010 de jaarlijkse kosten terug te brengen met 1,5 miljard euro. Van deze besparingen van 1,5 miljard euro moet ongeveer 60 procent uit overhead worden gerealiseerd en 40 procent in de brutomarge. Het bedrijf wil onder meer de organisatie vereenvoudigen door landen onder te brengen in clusters en regionale structuren te stroomlijnen. Uit de presentatie van Cescau bleek onder meer dat in de komende drie jaar ongeveer 50 tot 60 fabrieken zullen worden gesloten of gestroomlijnd.

Toyota Motor, de grootste autofabrikant ter wereld, heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een recordwinst geboekt van 491,5 miljard yen (3 miljard euro) tegen 371,5 miljard yen vorig jaar. Dat is een winstgroei van 32 procent. Het Japanse autoconcern kon profiteren van een zwakke yen en een sterke internationale verkoop. De omzet steeg met 16 procent tot 6,52 biljoen yen (39,9 miljard euro), de hoogste kwartaalomzet ooit. Toyota verkocht in het eerste halfjaar wereldwijd een recordaantal van 4,713 miljoen wagens, een stijging van 8,1 procent vergeleken met vorig jaar. De verkoop van de Amerikaanse rivaal General Motors nam over de eerste zes maanden van dit jaar met 1,7 procent toe tot 4,67 miljoen voertuigen. De operationele winst kwam uit op 675,43 miljard yen (4,13 miljard euro). Toyota verwacht over het hele boekjaar een nettowinst te maken van 165 biljoen yen.

Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft besloten de geplande halvering van de gasleveringen aan Wit-Rusland met een week uit te stellen. Het besluit werd genomen nadat Minsk een deel van een achterstallige gasrekening heeft afgelost, aldus Gazprom. De gasgigant dreigde eerder deze week vanaf vrijdagochtend de leveringen aan Wit-Rusland met 45 procent te reduceren omdat geen overeenstemming was bereikt over een onbetaalde energierekening van 456 miljoen dollar. Volgens Gazprom heeft Minsk inmiddels 190 miljoen dollar overgemaakt. Het land krijgt nog een week om de rest te betalen. Rusland levert ongeveer 35 procent van de Europese aardgasbehoefte. Een deel van dat gas wordt vervoerd via pijpleidingen in Wit-Rusland. Gazprom zei dat klanten in Europa geen gevolgen zullen merken van het geschil met Minsk.

Ahold heeft over het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6.603 miljoen euro. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van het vergelijkende cijfer over dezelfde periode een jaar eerder. De winkelformule Stop&Shop liet een onverwachte groei zien. Ahold zegt in een toelichting dat de marktomstandigheden zowel in Nederland als in de Verenigde Staten gunstig waren. Wel ziet het bedrijf in Amerika verdere druk op de marges vanwege het nieuwe prijsprogramma, het zogenoemde Value Improvement Programme dat Ahold vorig jaar september bij de winkelformules Stop&Shop en Giant Landover invoerde. Hierdoor moest Ahold prijzen verlagen en versneld kapitaalinvesteringen doen om de winkels om te vormen. De supermarkten in Centraal- en Oost-Europa presteerden beter dan verwacht. De identieke omzet steeg met 6,5 procent tegenover een verwachting van 3,6 procent.

De Finse mobieltjesproducent Nokia heeft in het tweede kwartaal fors geprofiteerd van de sterke vraag naar mobiele telefoons in opkomende markten. De nettowinst steeg mede daardoor in de afgelopen drie maanden naar 2,8 miljard euro tegen 1,14 miljard euro het jaar daarvoor. De omzet nam met 28 procent toe tot 12,6 miljard euro. De mobieltjesfabrikant verkocht in het afgelopen kwartaal 100,8 miljoen mobieltjes, een stijging van 29 procent vergeleken met vorig jaar. Nokia schat zijn wereldwijde marktaandeel op 38 procent tegen 34 procent in het tweede kwartaal van 2006. Het concern is marktleider in China en India. Nokia Siemens Networks, het fusiebedrijf van het Finse Nokia en het Duitse Siemens voor telecomnetwerken, moet jaarlijks voor 500 miljoen euro extra kosten wegsnoeien. Tot nu toe lag de lat op 1,5 miljard bezuinigingen per jaar tegen eind 2010. Dat cijfer moet nu worden gehaald tegen eind 2008.

De IJslandse producent van voedingssystemen Marel heeft zijn participatie in de Nederlandse industriële groep Stork opgetrokken van 20 procent naar 25,37 procent. Hij wil daarmee zijn positie versterken om een opsplitsing van Stork af te dwingen. Het is niet uit te sluiten dat Marel zelf aast op de divisie voedingssystemen. De zet van Marel is slecht nieuws voor Candover. De Britse investeringsgroep plant in de komende dagen een definitief bod op de Nederlandse industriële groep Stork. Candover wil niet weten van een opsplitsing van Stork. Het wil de drie kernactiviteiten – voedingssystemen, technische diensten en luchtvaart – integraal overnemen. De divisie voedingssystemen genereert de nodige kasstroom om de verlieslatende luchtvaarttak er weer bovenop te helpen. Stork maakt onderdelen voor vliegtuigen van Airbus en Boeing en heeft een minderheidsbelang in Sabca.

Het Italiaanse modehuis Valentino Fashion Group, waartoe ook het Duitse confectielabel Hugo Boss behoort, heeft zijn omzet en winst in de eerste helft van dit jaar duidelijk zien stijgen. De omzet van de groep steeg in vergelijking met het eerste halfjaar van 2006 met 11 procent tot 1,02 miljard euro. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De nettowinst nam met 18,3 procent tot 41,4 miljoen euro toe, terwijl de operationele winst met 20,2 procent tot 112,4 miljoen euro steeg. Bij de dochterbedrijven haalde Hugo Boss de beste omzet: in vergelijking met de eerste helft van 2006 groeide die met 11,5 procent tot 793,7 miljoen euro. Ook Marlboro Classics (146,2 miljoen euro) en het modehuis Valentino (120,7 miljoen euro) legden goede cijfers voor. Valentino werd eerder dit jaar overgenomen door de Britse investeerdersgroep Permira.

Royal Bank of Scotland (RBS), de Britse bank die samen met Fortis en Santander ABN AMRO wil overnemen, heeft over het eerste halfjaar van 2007 een winst na belasting geboekt van 5.553 miljoen euro. De bank realiseerde daarmee een winststijging van 20 procent tegenover de eerste helft van vorig jaar. De hogere winst is vooral te danken aan de sterke resultaten bij het zakenbankieren. Deze divisie liet een winst optekenen van 2,17 miljard pond, een stijging van 19 procent. Bij de verzekeringsdivisie daalde de winst echter met 27 procent tot 255 miljoen pond. Dat kwam door de 125 miljoen pond aan schadeclaims die bij RBS werden ingediend in verband met de overstromingen in grote delen van Groot-Brittannië. De bank zegt verder vertrouwen te hebben in een duurzame autonome inkomensgroei, winstgroei en een stijging van de winst per aandeel te realiseren.

Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft in het eerste kwartaal van gebroken boekjaar 2007/2008 een bedrijfsresultaat geboekt van 263 miljoen pond sterling (392 miljoen euro). Dat komt neer op een stijging van 28 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat is beter dan analisten hadden voorspeld. Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen die voortkwamen uit een reorganisatie die het voorgaande boekjaar plaatsvond. Voor de rest van het boekjaar waarschuwde het concern dat een zwakke dollar en stijgende brandstofprijzen kunnen leiden tot een lagere omzetgroei en een kostenstijging. Deze week werd bekend dat het concern een bedrag van 400 miljoen euro aan boetes opgelegd krijgt door de Britse en Amerikaanse mededingingsautoriteiten wegens illegale prijsafspraken. Hiervoor nam het bedrijf in mei een voorziening van 522 miljoen euro.

Meer Nieuws