managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Kernenergie krijgt Roomse zegen

Posted by managing21 on augustus 3rd, 2007

Volgens het Vaticaan is er niets mis met kernenergie. Dat heeft kardinaal Renato Martino, Vaticaans minister van justitie, verteld aan Radio Vaticaan. Martino benadrukte daarbij dat het principieel afwijzen van kernenergie wel eens een vergissing zou kunnen zijn en negatieve gevolgen zou kunnen hebben. Daarmee bekritiseerde de kardinaal landen, zoals Italië, die kernenergie definitief willen verbannen.

“Kardinaal Martino vertelde aan Radio Vaticaan dat kernenergie beschouwd zou moeten worden als een bruikbare energiebron,” aldus Independent Online. Italië heeft in een referendum beslist om kernenergie af te zweren, maar volgens Martino zou een dergelijke beslissing wel eens contraproductief blijken te zijn. Nucleaire energie kan volgens Martino een onderdeel vormen van een evenwichtige energiemix, naast vormen van zuivere energie.

“Indien men maximale veiligheidsnormen hanteert voor de mensheid en het leefmilieu en een verbod oplegt voor het gebruik van nucleaire technologie voor oorlogsdoeleinden, heeft het geen zin om kernenergie voor vreedzame toepassingen te verbieden,” stipte de kardinaal nog aan. Italië stopte in 1987 met de productie van kernenergie, maar importeert die volgens kardinaal Martino sindsdien vanuit Frankrijk.

Naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van het International Atomic Energy Agency (IAEA) heeft paus Benedictus XVI opgeroepen tot een progressieve nucleaire ontwapeningen en de inzet van kernenergie op een vreedzame en veilige manier voor echte ontwikkeling.