managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa is dure drugsmarkt

Posted by managing21 on augustus 3rd, 2007

Drugs halen op de Europese markt hoge prijzen. Dat zegt het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), gevestigd in Lissabon. Eén kilogram cocaïne haalt op de Europese markt een verkoopprijs van 77.000 dollar per kilogram. Dat is volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration bijna twee keer zoveel als in de Verenigde Staten.

“De verkoop van cocaïne is tijdens het voorbije decennium in Europa bijna verdrievoudigd,” aldus het persbureau Reuters. “In de Verenigde Staten is de verkoop tijdens diezelfde daarentegen gestabiliseerd.” Volgens EMCDDA-woordvoerder Peter Thomas heeft dat te maken met een sfeer van glamour die de media rond de cocaïne hangen en die ervoor gezorgd heeft dat vele sectoren van de Europese samenleving de drug hebben omarmd.

Volgens de Portugese politie trekt ook de sterke koers van de euro cocaïnesmokkelaars naar Europese steden zoals Amsterdam, Londen en Madrid. Er wordt daar tot 60 euro betaald voor een dosis. “Dealers focussen zich op steden met veel geld,” benadrukte Jose Braz, directeur van het Department of Narcotics in Portugal, dat steeds meer een belangrijke invoerregio voor de Europese drugmarkt is geworden.

Volgens ingewijden verdringt cocaïne steeds meer producten zoals ecstasy, dat tien jaar geleden bijzonder populair was, maar nu op de achtergrond wordt gedrukt. “Dat heeft wellicht te maken met het feit dat cocaïne het ego opkrikt en mensen van hun onzekerheden ontdoet,” stellen ze. De invoer gebeurt met behulp van honderden smokkelaars, vooral vanuit arme West-Afrikaanse landen, zoals Guinnea Bissau.

Vele Zuid-Amerikaanse drugkartels voeren niet rechtstreeks in naar Europa, maar slaan hun voorraden eerst op in West-Afrika. In april slaagde de politie van Guinnea Bissau meer dan 600 kilogram cocaïne in beslag te nemen, maar later bleek dat de smokkelaars toch nog met 2,5 ton hadden weten te ontsnappen. Vorig jaar werden in Spanje en Portugal 70 ton cocaïne in beslag genomen. Dat is evenveel als in 2004 in heel Europa.