managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Laptop-sector heeft tekort aan onderdelen

Posted by managing21 on augustus 3rd, 2007

Laptop-fabrikanten hebben het voorbije kwartaal bijzonder veel moeite gehad om een voldoende voorraad onderdelen te verzamelen. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau DrameXchange. De tekorten zijn volgens het rapport vooral veroorzaakt door een gebrekkige aanvoer door een massaal terugroepen van apparatuur en een grote vraag. De situatie zou tijdens het volgende kwartaal zelfs nog erger kunnen zijn.

Volgens het onderzoeksbureau werden de laptop-fabrikanten het voorbije kwartaal geconfronteerd met grote tekorten aan sleutelonderdelen zoals LCD-panelen, hard disc drives, batterijen en bekleding. “Deze situatie zou tijdens het derde kwartaal nog kunnen verergeren,” aldus het rapport. “Tijdens die periode wordt een omzet van meer dan 25,6 miljoen exemplaren verwacht. Dat is 14,4 procent meer dan het vorige kwartaal.”

Een tekort aan enkele onderdelen kan nog opgevangen worden, maar nu zou het probleem te uitgebreid zijn geworden. Door het tekort aan onderdelen is het volgens DrameXchange ook niet ondenkbaar dat de laptop-producenten de volgende maanden meer zullen moeten betalen voor hun componenten. “Dat zal wellicht ook de consument voelen, want er zullen minder kortingen en promoties beschikbaar zijn,” wordt er opgemerkt.

Er zijn een aantal factoren die extra hebben bijgedragen tot het huidige tekort. Sony riep immers tien miljoen laptop-batterijen terug en de grote verkoop van LCD-televisietoestellen bracht de voorraden voor de laptop-industrie eveneens in de verdrukking.