managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China denkt aan spaarlampen

Posted by managing21 on augustus 3rd, 2007

Indien de Chinese bevolking massaal overstapt op het gebruik van spaarlampen, komt er meer energie vrij dan de Drie Kloven-dam, de grootste waterkrachtcentrale van de wereld, kan leveren. Dat zegt Wang Jinsui, de voorzitter van de China Illuminating Engineering Society (CIES). Hij zegt dan ook de Chinese overheid een uitfasering van de traditionele elektrische lampen voorbereidt.

“Wanneer een bevolking van 1,3 miljard mensen van een lamp van zestig watt overschakelt op een spaarexemplaar van tien watt, komt er een gigantische hoeveelheid energie vrij,” aldus Wang Jinsui tegenover de krant China Daily. Geschat wordt dat er in China nog altijd ongeveer vier miljard traditionele lampen worden gebruikt, vooral in kleinere steden en landelijke gebieden.

Traditionele lampen verliezen 95 procent van hun energie aan de opwekking van warmte. Volgens Wang promoot China sinds 1996 het gebruik van energievriendelijke warmte. In overheidsgebouwen mogen alleen spaarlampen worden gebruikt. De inspanningen zouden van 1996 tot 2005 een besparing van 5 miljard kilowattuur hebben opgeleverd, terwijl ook de uitstoot van koolstofdioxide met 14,5 miljoen ton zou zijn verminderd.

Een woordvoerder van de Chinese Philips-tak zegt echter dat de aanschafprijs nog altijd een belangrijke hindernis vormt. “De consument maakt zich nog altijd meer zorgen over de oorspronkelijke investering dan over de besparingen op langere termijn,” benadrukte hij. Een spaarlamp kost de Chinese consument zes keer meer dan een traditionele lamp. Dat speelt vooral in kleinere steden en landelijke regio’s, waar de welvaart minder hoog is, een rol.