managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Fiat rijdt met Chinese motoren

Posted by managing21 on augustus 6th, 2007

De Italiaanse autoconstructeur Fiat heeft een samenwerkingsakkoord getekend met zijn Chinese sectorgenoot Chery Automobile voor de levering van motoren. Chery zal 100.000 krachtbronnen leveren voor de Fiat-modellen, zowel op de Chinese als de buitenlandse markt. Volgens Fiat-topman Sergio Marchionne overwegen de twee constructeurs ook andere vormen van samenwerking.

Chinese autoconstructeurs proberen sinds enkele tijd ook buitenlandse markten te kunnen bereiken, maar botsen daar geregeld op terughoudendheid omdat de Chinese auto’s niet zouden voldoen aan de westerse normen voor veiligheid en milieubescherming. “Deze overeenkomst maakt duidelijk dat Fiat de kwaliteit en de technologie van de Chery-motoren erkend,” aldus een woordvoerder van de Chinese constructeur.

Chery-topman Yin Tongyao voegde daar aan toe dat de overeenkomst Chery een groter concurrentievermogen op de internationale markt zal bezorgen. Fiat heeft de motoren volgens het Chinese persbureau Xinhua het voorbije jaar uitgebreid getest. Door de lagere Chinese lonen kan de Italiaanse constructeur zijn motoren tegen een lagere kostprijs produceren dan in zijn eigen fabrieken.

De Chinese autoconstructeurs hebben het voorbije jaar 325.000 exemplaren geëxporteerd. Tachtig procent waren goedkope vrachtwagens en bussen voor nieuwe markten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Chery verkocht vorig jaar 310.000 wagens, waarvan 40.000 op buitenlandse markten. Voor dit jaar wordt een productie van 390.000 exemplaren naar voor geschoven. Daarvan zouden 70.000 wagens bestemd zijn voor de export.

Chery assembleert auto’s in Iran, Maleisië, Rusland, Oekraïne, Brazilië en Egypte. In mei kondigde de Chinese constructeur ook de opening van een eerste Latijns-Amerikaanse fabriek aan. Die zou in Uruguay worden opgezet, in samenwerking met een Argentijnse partner.