managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Cuba eet weer Amerikaanse aardappelen

Posted by managing21 on augustus 6th, 2007

De Amerikaanse staat Noord-Dakota gaat honderd ton plantaardappelen uitvoeren naar Cuba. Dat heeft Roger Johnson, landbouwminister van Noord-Dakota, bekend gemaakt. Het is de eerste keer in decennia dat Cuba in de Verenigde Staten plantaardappelen heeft gekocht. Cuba zegt jaarlijks 40.000 ton plantaardappelen te kopen in Canada en Nederland, maar op zoek te zijn naar andere bronnen.

De Verenigde Staten kondigden in 1962 een handelsembargo af tegen Cuba. In 2001 liet het Amerikaanse Congress echter opnieuw toe dat Amerikaanse voedingsproducten en geneesmiddelen opnieuw naar Cuba mochten uitgevoerd worden, op voorwaarde dat er contant werd betaald. Sindsdien heeft Cuba onder meer bonen en linzen aangekocht in Noord-Dakota. Daarmee was een bedrag van 30 miljoen dollar gemoeid.

De aardappelen zullen volgens Noord-Dakota tijdig geleverd worden, zodat de Cubaanse boeren ze nog dit jaar zullen kunnen planten. “Het gaat om een kleine levering, met een waarde van ongeveer 15.000 dollar,” aldus minister Johnson. “Maar het is een interessant experiment.” Door de kortere afstand met Cuba, heeft Noord-Dakota naar eigen zeggen een kostenvoordeel tegenover Europa. Canada heeft dan weer lagere kwaliteitsnormen.

Noord-Dakota telt meer dan 180 aardappeltelers, maar slechts een dertigtal daarvan produceren plantaardappelen. De Amerikaanse staat exporteerde al in de jaren veertig aardappelen naar Cuba. “We hebben dan ook een aantal variëteiten die perfect passen binnen de Cubaanse tradities en gewoontes,” aldus een woordvoerder van de Northern Plains Potato Growers Association.