managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duurzame energie blijft sterk groeien

Posted by managing21 on augustus 6th, 2007

De wereldwijde investeringen in duurzame energie zullen in het volgende decennium meer dan zeven keer hoger liggen dan op dit ogenblik. Dat blijkt uit een studie van het adviesbureau Ernst & Young. Vorig jaar lagen die investeringen op 73,5 miljard euro, maar in de loop van volgend decennium zou dat oplopen tot meer dan 550 miljoen euro. Die groei is volgens de onderzoekers vooral te danken aan overheidsstimulansen.

De sector van de hernieuwbare energie groeit volgens Ernst & Young met twintig tot dertig procent per jaar. “Er is geen enkel signaal dat er sprake zou kunnen zijn van een afkoeling, ondanks bepaalde onzekerheden in een aantal markten,” aldus een woordvoerder van Ernst & Young tegenover de Britse krant The Guardian. De onderzoekers verwachten ook steeds meer fusies, waarmee energiebedrijven grotere winstmarges zouden nastreven.

Uit een recent rapport van de Verenigde Naties blijkt dat de investeringen in hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, zon en biomassa, het voorbije jaar met 43 procent zijn gestegen. Die groei zal volgens de Verenigde Naties de volgende jaren wellicht nog toenemen. Tegen 2030 zouden hernieuwbare bronnen ongeveer een kwart van de wereldwijde elektriciteitsvoorziening vertegenwoordigen.

De Verenigde Staten blijven volgens Ernst & Young met grote voorsprong de grootste investeerder in duurzame energie. Groot-Brittannië is tijdens het voorbije kwartaal van een vijfde naar een tweede plaats, die gedeeld wordt met India en Spanje, gestegen. Duitsland staat nu op een vijfde plaats, maar de onderzoekers verwachten dat het land door stimulansen van de overheid weer opnieuw zal stijgen in de rangschikking.

Lees meer over energie en wonen