managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China verscherpt regels vastgoedinvesteringen

Posted by managing21 on augustus 7th, 2007

China gaat het buitenlandse investeerders nog moeilijker maken om in Chinees vastgoed te beleggen. Het is hen voortaan verboden om voor dergelijke vastgoedprojecten buitenlandse leningen af te sluiten. Daarmee wil de Chinese overheid de immobiliënprijzen onder controle houden en de economie af te koelen. De maatregel moet ook de administratieve beslommeringen voor buitenlandse investeerders verzwaren.

De Chinese intrestvoet ligt hoger dan in een aantal andere landen. Buitenlandse vastgoed-investeerders gingen dan ook geregeld op andere financiële markten geld lenen voor projecten op de Chinese immobiliënmarkt. Dat wordt voortaan verboden. Buitenlandse investeerders moeten zich voortaan tot Chinese banken wenden, maar die kregen al het verbod om nog leningen toe te staan voor grondaankopen.

Buitenlandse investeerders moeten nu bovendien een heel administratief proces doorlopen met het Chinese ministerie van handel in Peking in plaats van met locale afdelingen. “We willen daarmee in eerste instantie buitenlandse vastgoedprojecten treffen die door locale overheden illegaal zijn goedgekeurd,” aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse handel tegenover het persbureau Reuters.

China probeert al langer de vastgoedprijzen in de hand te houden. Zo werden eerder al de intrestvoeten verhoogd en werden maatregelen genomen om de bouw van luxewoningen tegen te gaan. Een aantal maatregelen zijn ook specifiek gericht tegen buitenlandse investeerders. Die moeten nu eerst terreinen aankopen vooraleer ze een vastgoedproject kunnen opzetten.

Wereldwijde investeerders zoals ING Real Estate of Morgan Stanley stoppen echter steeds meer geld in China. Daar willen ze immers inspelen op een middenklasse die steeds meer naar nieuwe woningen verlangt. De Chinese vastgoedinflatie steeg tijdens de maand juni tot 7,1 procent, tegenover 6,4 procent de maand voordien.

Meer over wonen en bouwen