managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Sponsoring voor artikels tegen klimaatverandering

Posted by managing21 on augustus 7th, 2007

Auteurs van artikels die de opwarming van de aarde ontkennen hebben van een aantal zware vervuilers eerder dit jaar een bedrag van 10.000 dollar gekregen voor elke bijdrage die ze ergens geplaatst kregen. Dat heeft voormalig Amerikaanse vice-president en klimaatgoeroe Al Gore gezegd tijdens een congres in Singapore. Volgens hem vormt dit een onderdeel van een grote desinformatiecampagne die ervoor moet zorgen dat het publiek de klimaatverandering verwerpt.

“Onderzoek die erop gericht is om de wetenschappelijk consensus over de opwarming van de aarde te bestrijden, vormt volgens Al Gore onderdeel van een gigantische desinformatie-campagne, die gefinancierd wordt door een aantal van de grootste koolstofdioxide-producenten van de wereld,” meldt het persbureau Associated Press. “In totaal zou in die campagne 10 miljoen dollar per jaar gestopt worden.”

Op die manier willen deze vervuilers volgens Al Gore laten uitschijnen dat er binnen de wetenschappelijke wereld geen eensgezindheid is over de klimaatverandering. “In realiteit is er weinig onenigheid over die materie,” stipte hij aan. Hij vergelijk de huidige campagne met de vroegere pogingen van de tabaksindustrie om twijfel te zaaien over de schadelijke gevolgen van het roken.

De vervuilers proberen volgens Al Gore de publieke opinie te manipuleren. “Ze beschouwen ons als idioten,” voerde hij aan. Hij noemde onder meer Exxon Mobil als één van de grote bedrijven die de publieke opinie probeert te misleiden over de opwarming van de aarde. De olieproducent werd ook vorig jaar al door Britse en Amerikaanse groepen van gelijkaardige praktijken beschuldigd.

Meer over natuur en milieu