managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zakenman wil Amazone kopen

Posted by managing21 on juli 9th, 2006

De Zweedse zakenman Johan Eliasch, de man achter het kledingmerk Head, heeft aan de verzekeringswereld voorgesteld om het Amazonewoud te kopen. Volgens zijn berekeningen moet daar een prijs van ongeveer 18 miljard dollar tegengeplakt kunnen worden. De 43-jarige miljardair zegt dat een dergelijke aankoop een peuleschil is in vergelijking met de kosten van natuurrampen als de tsunami of de orkaan Katrina. Eliasch bezit al een gedeelte van het Amazonegebied. 

De Zweedse milieubeschermer benadrukte dat de tsunami en de orkaan Katrina samen voor minstens 83 miljard dollar schade hebben aangericht die door de verzekeringssector moest gedragen worden. Een investering van 18 miljard dollar in het Amazonegebied is volgens Eliasch dan ook een peuleschil als daarvoor de klimaatverandering, die voor een aantal milieurampen verantwoordelijk wordt geacht, vermeden kan worden.

Enkele maanden geleden kocht Eliasch al een gebied van 160.000 vierkante kilometer over van een houtbedrijf, ongeveer 2.600 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro. Daarbij zou hij een som van 14,7 miljoen dollar hebben gekocht. Daardoor wil hij vermijden dat de kaalkap van de Amozone verder gaat. “Het Amazonegebied is de long van de wereld,” merkt hij op. “De regenwouden produceren twintig procent van alle zuurstof ter wereld en dertig procent van alle zoetwater.” Eliasch heeft het gebied opengesteld voor wetenschappers die de geneeskrachtige mogelijkheden van planten willen onderzoeken.