managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Klikfraude kost honderden miljoenen

Posted by managing21 on juli 9th, 2006

Online adverteerders hebben het voorbije jaar honderden miljoenen dollar verloren met klikfraude. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Outsell. Er wordt aan toegevoegd dat de praktijken sommige adverteerders hun vertrouwen in Google, Yahoo en andere zoekmachines hebben verloren en hun investeringen in het medium hebben teruggeschroefd. 

In totaal zou 27 procent van de online adverteerders zijn zoekbudgetten hebben teruggeschroefd of geschrapt. “Dat komt neer op 800 miljoen dollar,” aldus Outsell. “Nog eens 10 procent van de adverteerders stelt van plan te zijn het budget opnieuw te zullen bekijken.” Volgens het bureau is gemiddeld 14,6 procent van alle kliks frauduleus. Driekwart van de adverteerders zeggen dat ooit het slachtoffer zijn geworden van klikfraude. Ongeveer 7 procent van de adverteerders eist een terugbetaling van gemiddeld 9.507 dollar.

Adverteerders stellen volgens Outsell dat de grote internetbedrijven niet voldoende inspanningen leveren om de klikfraude te bestrijden of tenminste de uitgebreidheid van die praktijken bekend te maken. Daarbij proberen concurrenten door herhaaldelijk te klikken op de zoekresultaten van een bedrijf, zodat dit zijn vergoedingen ziet verhogen die het aan de zoekmachines moeten betalen. Anderzijds proberen eigenaars van websites te klikken op de reclames die Google en Yahoo op hun sites hadden geplaatst, zodat ze een hogere vergoeding zouden opstrijken.