managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Petaflop voor simulatie klimaatverandering

Posted by managing21 on augustus 7th, 2007

Computerfabrikant IBM heeft met de Amerikaanse National Science Foundation een contract gesloten voor de bouw van de snelste supercomputers van de wereld. De machine zal gebruikt worden voor het Defense Advanced Research Projects Agency van het Amerikaanse Pentagon. De computer zou een capaciteit hebben van één petaflop, duizend triljoen rekenkundige bewerkingen per seconde.

“De National Science Foundation heeft met IBM een contract afgesloten ter waarde van 200 miljoen dollar voor de bouw van de snelste supercomputer van de wereld,” meldt The New York Times. De computer zou bestemd zijn voor het National Center for Supercomputing Applications aan de University of Illinois in Urbana-Champaign. Hij zal een verwachte levensduur van vijf jaar hebben. Tijdens die periode zou nog eens 400 miljoen dollar geïnvesteerd worden in het project.

Het bericht verscheen volgens The New York Times voortijdig op een website van de Amerikaanse overheid. Het contract moet immers nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse National Science Board. In tegenstelling tot andere supercomputers zal het toestel niet gebruikt worden voor een brede waaier van onderzoeksprojecten, maar voor heel specifieke opdrachten, zoals simulaties over de opwarming van de aarde.

Op dit ogenblik wordt de lijst met supercomputers aangevoerd door BlueGene van IBM, die geïnstalleerd is in het Lawrence Livermore National Laboratory. BlueGene heeft een snelheid van 280,6 teraflops. In Japan wordt gewerkt aan een supercomputer die tegen 2011 een snelheid van tien petaflops zou moeten kunnen halen.