managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Chipsprijs blijft dalen

Posted by managing21 on augustus 7th, 2007

Hoewel de omzet van computerchips tijdens de eerste helft van dit jaar is toegenomen, zorgen de lagere prijzen voor kleinere winstmarges bij de producenten. Dat blijkt uit cijfers van de Semiconductor Industry Association (SIA). Daarbij wordt gewag gemaakt van een wereldwijde omzet van 121 miljard dollar tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Dat is een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

SIA-voorzitter George Scalise stelde tegenover het magazine The Register dat er tijdens de voorbije zes maanden in aantallen een groei van bijna 7 procent werd gerealiseerd. “Maar door de prijsverlagingen, ligt de totale omzet beduidend lager,” voerde hij aan. Bij dram-chips liep de verkoop op met 66 procent, maar daalde de prijs met 40 procent. In de sector van de nand-chips was er een meerverkoop van 40 procent, maar een prijsdaling van 15 procent.”

De SIA verwacht dat de verkoop van computers dit jaar met 10 procent zal stijgen. Verder wordt opgemerkt dat de gemiddelde prijs voor een desktop op één jaar tijd gedaald is tot ongeveer 700 dollar, terwijl er gemiddeld 50 procent meer geheugen beschikbaar is dan een jaar geleden. De verkoop van mobiele telefoons steeg tijdens de eerste helft van dit jaar met 10 procent, maar de verkoop van de dsp-chips, een sleutelonderdeel van de mobiele telefoon, steeg slechts met 3 procent. Dat is wellicht te wijten aan aanwezige voorraden.