managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 8th, 2007

Platenmaatschappij Warner Music Group heeft tijdens derde kwartaal van zijn boekjaar een verlies geleden van 17 miljoen dollar. Een jaar eerder werd nog een verlies geleden van 14 miljoen dollar. Het resultaat werd negatief beinvloed door eenmalige posten van 38 miljoen dollar in verband met herstructureringskosten en kosten in verband met ontslag- en outsourcingskosten. Anderzijds boekte het Amerikaanse bedrijf een eenmalige bate van 52 miljoen dollar in verband met een schikking met Bertelsmann. De omzet nam af met 2 procent tot 804 miljoen dollar. De daling van de omzet werd volgens de muziekuitgever veroorzaakt door de uitdagende marktomstandigheden bij het onderdeel Recorded Music, dat geconfronteerd wordt van veranderdende consumptiepatrionen, waarbij de fysieke verkoop verschuift naar nieuwe vormen van digitale muziek.

De Franse bouwfirma Novarka herstelt de verouderde overkapping over de ruïnes van de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl. Dat heeft de verantwoordelijke van het Oekraïense ministerie van noodsituaties bekend gemaakt. De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), ook bekend als de Oost-Europabank, zal het project met een kostenplaatje van 472 miljoen dollar financieren. Op 26 april 1986 ontplofte één van de vier kernreactoren van de centrale in Tsjernobyl, toen bij een experiment een reactorhart smolt. Het was het ergste nucleaire ongeval in de geschiedenis. Eenentwintig jaar geleden werd een zogenaamde sarcofaag rond de centrale opgetrokken, maar de constructie uit staal en beton verkeert in slechte staat en er komt nog steeds radioactieve straling vrij. Het Novarka-consortium bestaat uit de Franse bouwbedrijven Bougues en Vinci, maar ook uit Duitse en Oekraïense bedrijven.

De Chinese computerfabrikant Lenovo overweegt een belang te nemen in branchegenoot Packard Bell. Daarmee zou Lenovo zijn positie op de Europese consumentenmarkt willen versterken. Samen zouden beide bedrijven een aandeel van circa 8 procent hebben in de Europese pc-verkopen. Packard Bell is een van oorsprong Amerikaanse pc-maker die momenteel alleen nog in West-Europa actief is met producten voor de consument. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in de buurt van het Nederlandse Nijmegen en vormde tot oktober vorig jaar een onderdeel van het Japanse elektronicaconcern NEC. De huidige eigenaar is de Chinees-Amerikaanse zakenman John Hui, die in 2004 zijn pc-bedrijf eMachines verkocht aan Gateway. Lenovo nam in 2005 de pc-tak van IBM over en werd daarmee ineens een mondiale speler. Packard Bell en Lenovo hebben niet onthuld hoeveel procent van de aandelen Lenovo wil overnemen.

Sportartikelenfabrikant Adidas heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 104 miljoen euro. Dat is 26,9 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde in het tweede kwartaal met 1,2 procent tot 2,4 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen werd evenwel een omzetstijging gerealiseerd van 3 procent, ondanks de moeilijke vergelijkingsbasis met vorig jaa,r toen het concern profiteerde van meer verkopen dankzij het WK-voetbal. De omzet van het Adidas-merk steeg met 6,8 procent tot 1,635 miljard euro, terwijl de omzet van Reebok met 13,7 procent daalde tot 514 miljoen euro. De omzet van TaylorMade-Adidas Golf nam af met 9,2 procent tot 239 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Herbert Hainer maakte naar aanleiding van de bekendmaking gewag van een sterk halfjaar, ondanks uitdagende marktomstandigheden in een aantal belangrijke markten.

De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns heeft het faillissement van twee van haar hefboomfondsen aangevraagd op de Caymaneilanden in plaats van in New York. Deze zet ondermijnt de kansen van investeerders en crediteuren om een deel van hun geld terug te krijgen. Terwijl het gros van hun activa in New York zit en zij vanuit New York beheerd werden, vroegen de twee hefboomfondsen het bankroet aan op de Caymaneilanden, waar de zetel van de fondsen is gevestigd. De twee hefboomfondsen van Bear Stearns zijn het slachtoffer van de crisis op de Amerikaanse markt van risicovolle hypotheekkredieten, de zogenaamde subprimecrisis. De kans is groot dat ook andere hefboomfondsen een eventueel bankroet voortaan op de Caymaneilanden aanvragen. De rechters zijn er het management meer genegen zijn dan investeerders en crediteuren. Volgens ramingen zijn driekwart val alle hefboomfondsen gevestigd op de Caymaneilanden.

Het computerbedrijf Sun Microsystems, dat vorig jaar al eens 3.700 mensen ontsloeg, is van plan om nog meer te schrappen in zijn personeelsbestand. Dat blijkt uit een bericht aan de Amerikaanse beursregulator. Het computerbedrijf zegt 100 tot 150 miljoen dollar opzij te zetten om de herstructurering te financieren. Hoeveel jobs worden geschrapt, is volgens een woordvoerster van het bedrijf nog niet beslist. Ramingen maken gewag van mogelijk 1.500 ontslagen. Sun Microsystems maakt onder meer computerservers. Sun Microsystems stelt wereldwijd 34.000 mensen tewerk. In België heeft het bedrijf 200 personeelsleden. De gevolgen van de ingreep voor ons land zijn voorlopig nog onduidelijk. Sun Microsystems maakte eind vorige maand bekend tijdens het vierde kwartaal van dit boekjaar een nettowinst van 329 miljoen dollar gemaakt te hebben, tegenover een verlies van 301 miljoen dollar een jaar eerder.

Het Brits-Amerikaanse mediaconcern Virgin Media wordt voorlopig niet verkocht. De koopschuwheid van kredietverstrekkers de jongste weken wordt als enige reden opgegeven voor het afblazen van de verkoop. Die had minstens 10 miljard dollar moeten opleveren. Virgin komt daarmee in het gestaag groeiende rijtje van afgeblazen overnames door investeringsmaatschappijen. Eerder blies Cadburry Schweppes de verkoop van zijn Amerikaanse frisdrankendivisie af en ging de overname van Alliance Boots niet door. Virgin Media heeft net iets meer dan een maand openbaar te koop gestaan. Virgin gaf zijn huisbankiers de opdracht een nieuwe eigenaar te zoeken nadat in de Britse en Amerikaanse pers geruchten de ronde hadden gedaan over een aanstaand bod door de investeringsmaatschappij Carlyle. Ook John Malone’s Liberty Global aast op Virgin Media. Het concern maakt al zeven kwartalen op rij verlies.

Jochen Zeitz, de topman van de Duitse sportartikelenproducent Puma, is benoemd tot bestuurder bij motorfietsfabrikant Harley-Davidson. Zeitz is daarmee de eerste niet-Amerikaanse manager in de elfkoppige raad van bestuur van het bedrijf. Harley-Davidson streeft volgens topman James Ziemer naar een leidende positie in de motorfietsindustrie. De kennis van de internationale verbuiksgoederensector die Zeitz heeft, kan daarbij helpen. Jochen Zeitz begon zijn carrière bij Colgate-Palmolive. In 1993 kwam hij aan het hoofd van het Duitse sportmerk. Hij was toen amper dertig jaar, meteen de jongste manager uit de geschiedenis van de Duitse beursgenoteerde bedrijven. Zeitz zorgde bij Puma voor een geslaagde ommekeer. Hij maakte er een trendy merk van. Het Franse luxeconcern PPR verwierf onlangs de controle over het Duitse sportmerk.

Het industriële conglomeraat Tyco International rapporteerde over het fiscale derde kwartaal een nettoverlies van 3,55 miljard dollar, vergeleken met een winst van 868 miljoen dollar een jaar eerder. Het zijn de eerste kwartaalresultaten van Tyco sinds de afsplitsing van de gezondheids- en elektronische activiteiten. In de resultaten zitten eenmalige lasten van 3,3 miljard dollar aandeelhouder-compensaties wegens het financieel gesjoemel van gewezen topman Dennis Kozlowski. De omzet van de groep steeg van 4,72 miljard dollar naar 5,09 miljard dollar. Voor het vierde kwartaal van het lopende boekjaar voorziet het concern een omzetgroei van 6 procent tot 7 procent en een operationele marge voor eenmalige items van 9 procent tot 9,5 procent. De autonome omzetgroei in het vierde kwartaal zal naar verwachting uitkomen op 4 procent.

De uitvoer van Australische wijn heeft in juli 3 miljard dollar bereikt, een record vergeleken met de export van de voorbije twaalf maanden, zo blijkt uit officiële statistieken van de Australian Wine and Brandy Corporation. De cijfers van wijn en alcohol geven aan dat het exportvolume 8 miljoen hectoliter overschreed, eveneens een record over dezelfde periode. De voorzitter van de vereniging, John Moore, zei dat de stijging van acht procent vooral te maken had met de voorkeur die producenten en handelaars aan kwaliteitswijnen gaven. Volgens de Australische vereniging deed vooral de verkoop van de betere wijn voor de Noord-Amerikaanse markt het goed. Groot-Brittannië blijft evenwel de eerste exportmarkt voor Australische wijn. Australische wijn zette op de Chinese markt 51 miljoen dollar om. Dat is een stijging met 125 procent. China wordt weldra de vijfde grootste markt voor Australische wijn.

Meer Nieuws