managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Argentijnse joden vrezen Hugo Chavez

Posted by managing21 on augustus 8th, 2007

De Venezolaanse president Hugo Chavez wil en overeenkomst sluiten om de energievoorziening van zijn Latijns-Amerikaanse partners te verzekeren. Dat maakte hij bekend naar aanleiding van de ondertekening van een energiebedrag met Argentinië. Hij wil gelijkaardige overeenkomsten sluiten met Uruguay, Nicaragua, Ecuador en Bolivia. Sommigen vrezen dat Chavez daarmee ook zijn politieke invloed zal willen uitbreiden.

“De overeenkomst met Venezuela komt Argentinië goed uit,” aldus BBC News. “Het land heeft te lijden onder een strenge winter en belangrijke brandstoftekorten.” Chavez benadrukte dat hij wil helpen om de schuld van Argentinië wil helpen afbouwen. De twee landen kwamen onder meer overeen om in Argentinië een verwerkingsinstallatie voor Venezolaans gas te bouwen. Met die investering is een bedrag van 400 miljoen dollar gemoeid.

De nauwere banden met Venezuela worden echter niet door iedereen even enthousiast ontvangen. “De Joodse gemeenschap van Argentinië, de grootste van heel Zuid-Amerika, vreest dat Chavez met zijn economische hulp ook zijn politieke invloed wil uitbreiden,” aldus The International Herald Tribune. “Dat zou problemen kunnen opleveren voor Cristina Fernández, die later dit jaar haar man Nestor Kirchner als president wil opvolgen.”

Hugo Chavez is immers een rabiaat tegenstander van de Verenigde Staten. De Argentijnse joden zien dan ook niet graag dat zijn populariteit groeit. Tijdens zijn bezoek aan Argentinië voerde Chavez nog aan dat de Verenigde Staten 5 procent van de wereldbevolking omvat, maar wel meer dan 20 procent van de totale energieconsumptie opslorpt. “Maar de Verenigde Staten hebben een groot probleem,” aldus nog Chavez. “Ze hebben niet veel oliereserves meer.”